zascitna-oblacila

Najbolje je, da se pri delu izogibamo kakšnim večjim obremenitvam, še posebej pa smo pozorni na morebitna varnostna tveganja. Delovno mesto uredimo tako, da lahko svoje službene obveznosti opravljamo kar se da varno, pa tudi udobno. Pri tem nam močno pomaga primerna oprema, ki preprečuje varnostna tveganja in olajša obremenitve, s katerimi se srečamo pri delu. Seveda pa ne moremo vedno računati na to, da se bomo tem dejavnikom lahko povsem izognili. Če opravljamo zahtevno delo v neugodnih okoliščinah, nam priskočijo na pomoč zaščitna oblačila, s katerimi lahko dosežemo kar najboljši učinek.

Posebno opremo potrebujejo vsi, ki delajo v zahtevnih razmerah. Pravzaprav bomo na vsakem delovnem mestu skrbno izbirali oblačila in opremo, ki jo bomo uporabljali za delo. A največjo odgovornost ima kvalitetna oprema pri delu na terenu in v zahtevnih razmerah, sploh če potrebujemo posebno zaščitno opremo. Splača se izbrati kvalitetna zaščitna oblačila, tudi če posebna oprema morda ni predpisana, nato pa dobimo v ponudbi še razne koristne dodatke, kot so zaščitne čelade, očala, rokavice in podobno.

Pogosto spremlja zaščitna oblačila tudi zaščitna čelada

Zaščitna oblačila za delo na terenu

Pri delu se srečujemo z raznimi obremenitvami in grožnjami, odvisno seveda od tega, s kakšnimi opravili se pravzaprav ukvarjamo. Če delamo na terenu, se nekaterim dejavnikom te vrste preprosto ne bomo mogli izogniti.

Gotovo bomo potrebovali opremo, ki je dobro pripravljena na redne obremenitve pri uporabi na neugodnih površinah. Pogosto prihaja do drgnjenja, praskanja, lahko tudi do padcev in udarcev ter drugih neugodnih stikov z grobimi materiali. Morda smo pri delu stalno na udaru takšnih obremenitev, pri mnogih opravkih recimo sedimo ali klečimo na grobi podlagi, lahko tudi plezamo po drevesih ali se srečujemo z drugimi okoliščinami, ki za občutljiva oblačila ne pomenijo nič dobrega. Potrebujemo zaščitno opremo, s katero bomo na takšno delo dobro pripravljeni.

Največjo vlogo imajo zaščitna oblačila, ki so prilagojena stalnim obremenitvam te vrste. Izbiramo oblačila iz robustnih tkanin, ki jih ni mogoče kar tako uničiti. To so delovni kombinezoni, jakne in delovne hlače. Delovna oblačila najdemo v posebnih izvedbah, ki so prilagojene za tovrstne izzive, to pa dosegajo z odpornimi materiali in višjo kvaliteto proizvodnih procesov. Pogosto pazimo še na to, da imajo delovna oblačila kakšne specifične funkcionalnosti, recimo ponujajo priročne žepe, imajo odstranljivo kapuco, morda so zaščitena pred vdorom vode … Dobimo lahko oblačila vseh vrst, tako da bomo dobro pripravljeni na delo na terenu, če se seveda znamo odločati med različnimi izdelki v ponudbi.

Kako so izdelana zaščitna oblačila?

Ker se v zahtevnih razmerah srečujemo z neštetimi opravili, imamo seveda pri delu različne potrebe. Tudi pri izbiri oblačil upoštevamo različne kriterije, a pri zaščitnih oblačilih imamo načeloma nekaj očitnih prioritet.

Pričakujemo recimo to, da so zaščitna oblačila dobro odporna v primeru drgnjenja in drugih mehanskih obremenitev. Zato se takšna oblačila izdelujejo iz več plasti odpornih materialov, večinoma so to sintetične tkanine, ki jih je možno dobro prilagoditi za ta namen. Najdemo tudi kakšna posebej ojačana vlakna, sploh če imajo oblačila dodatno obložene kritične dele. Pogosto dosegamo še boljšo zaščito tudi s tem, da nam oblačila nudijo možnost uporabe dodatne opreme, recimo ščitnikov ali dodatnih plasti zaščitnega materiala.

Zelo pomembno je še to, da so zaščitna oblačila zelo kvalitetno izdelana. Predvsem smo pozorni na kakovost šivov, ki bodo pri opravljanju delovnih obveznosti v zahtevnih razmerah izpostavljeni velikim obremenitvam. Delovna oblačila imajo trojne šive, lahko imajo tudi posebno zaščito pred trganjem in kakšne dodatne funkcionalnosti, recimo zaščito pred vdorom vode.

O končni izkušnji pri delu odločajo še mnoge prilagoditve kvalitetnih delovnih oblačil. Imamo recimo številne žepe, zadrge in trakove, dodatne zaščitne in odsevne elemente ter podobne možnosti, ki nam omogočajo vsestransko delo na terenu.

Zaščitna oblačila in dodatna zaščitna oprema

Pri zahtevnem delu se seveda ne bomo zanašali le na oblačila. Prav tako potrebujemo kvalitetno delovno obutev, pomagajo pa nam še zaščitne rokavice, čelade in drugi dodatki. Vse to je oprema, ki v kompletu sodeluje pri zagotavljanju kar najboljše izkušnje za uporabnika v neugodnih razmerah.

Zaščitna oblačila morajo biti prilagojena grožnjam, s katerimi se pri delu srečujemo

Pogosto je zaščitna oprema predpisana in se ne moremo kar sami odločati za različne izdelke. Moramo recimo uporabljati čelado ali odsevni jopič, pri tem nimamo veliko izbire. Lahko pa izbiramo različna zaščitna oblačila in obutev, pa tudi pri drugi opremi je po navadi nekaj tolerance, dokler ostajamo v mejah predpisov. Seveda je veliko odvisno tudi od tega, ali lahko uporabljamo lastno opremo ali pa nam vse priskrbi delodajalec. Ponudba na področju delovne opreme je precej pestra in združuje odlične rešitve za delo v zahtevnih razmerah, ni pa nujno, da bomo vse te opcije dejansko uspeli izkoristiti.

Moramo se osredotočiti vsaj na tiste kritične kose opreme, ki so najbolj neposredno udeleženi pri delu. To so zaščitne rokavice, s katerimi opravljamo svoje delo, imeti moramo tudi dobro delovno obutev. Pogosto nam sama zaščitna oblačila bolj koristijo pri zagotavljanju udobja in prijetne izkušnje, a za to v končni fazi skrbi cel komplet opreme.