Toplo sanitarno vodo moramo imeti vedno na voljo, zato smo pripravljeni za ogrevanje plačati tudi kakšen evro več. A seveda bi radi ohranili stroške kar se da nizke, tako da pridejo v poštev predvsem varčne naprave, ki bodo na dolgi rok zadovoljile tudi tiste, ki pazijo na vsak svoj evro. Najbolj s takšnimi odlikami izstopajo toplotne črpalke, ki se bodo odlično izkazale.

V mnogih primerih res velja, da je toplotna črpalka za sanitarno vodo najboljša izbira za dolgoročne prihranke. V izhodišču je cena sicer nekoliko višja, tako da so alternative še vedno zelo privlačne, predvsem razni električni sistemi izstopajo v tem oziru. A če upoštevamo, da bomo takšno opremo redno uporabljali skozi dolga desetletja, je toplotna črpalka za sanitarno vodo vseeno bistveno boljša izbira. Če želimo zanesljivo ogrevanje, pa moramo izbrati kakovostno in dovolj zmogljivo črpalko.

Od zanesljivosti in zmogljivosti je odvisno, koliko bo stala toplotna črpalka, cena pa je odvisna še od nekaterih drugih dejavnikov. Sam nakup naprave namreč ni nujno drag, večji stroški lahko nastanejo pri vgradnji opreme. Toplotne črpalke pridobivajo energijo iz okolja, pri tem pa uporabljajo različne kolektorje, ki jih je treba ustrezno vgraditi. Jasno je, da bo lahko prav zaradi tega dražja kompleksna toplotna črpalka, cena izkopa za polaganje zemeljskih kolektorjev ali celo vrtanja do podtalne vode je vsekakor višja od stroškov namestitve enostavne zunanje enote za pridobivanje energije iz zraka. A če želimo, da toplotna črpalka za sanitarno vodo svoje delo opravlja zanesljivo tudi v mrzlih zimskih dneh, bo treba pripraviti zadosten znesek denarja – običajno so namreč ravno dražje izvedbe boljše v tem oziru. Čeprav lahko za zadostno ogrevanje vode služi že izvedba zrak zrak ali zrak voda, se bo verjetno bolje obnesla kakšna druga toplotna črpalka, cena pa bo morala biti nekoliko višja. Investicija se sicer povrne na dolgi rok.