Gozdarske verige IBV

Le redko se pri raznih službenih nalogah še srečujemo z dejanskim ročnim delom, še posebej pri delu z občutljivim tovorom in težjimi bremeni. Nekaterih stvari na roke preprosto ne moremo opraviti, moramo pa za to izbrati najboljšo opremo. Največ težav bomo imeli v primeru, da imamo opravka z občutljivim težkim tovorom, ki ga moramo prenesti ali namestiti na svoje mesto.

Z vidika nosilnosti so najboljša izbira gozdarske verige, ki so zelo vzdržljive in zanesljive. Še posebej dobro se obnesejo, če jih lahko kam pričvrstimo tako, da niso v neposrednem stiku s tovorom. S kakšno kljuko jih lahko zelo elegantno povežemo tudi z bolj občutljivimi tovori, a to ni vedno možno. Gozdarske verige so sicer precej grobe in zato zahtevajo nekaj previdnosti pri uporabi okoli občutljivih tovorov. To še enkrat potrjuje dejstvo, da nosilnost ni edini podatek, ki nas zanima pri izbiri bremenskih vrvi – čeprav imajo gozdarske verige praviloma odlično nosilnost, niso univerzalno uporabne za delo z vsemi tovori.

Do tovora so bolj prijazni povezovalni trakovi, ki so širši in mehkejši. Ne poškodujejo površine tovora, prav tako ne povzročajo velikih in neenakomernih obremenitev. Sile pri dvigovanju bremen razporedijo na večjo površino in tako omogočajo tudi prestavljanje nekoliko občutljivejših predmetov, ki bi jih s točkovno obremenitvijo lahko poškodovali. Povezovalni trakovi sicer prvotno niso namenjeni dvigovanju in prestavljanju takšnih bremen, so pa izjemno uporabni pri delu z občutljivim tovorom – tega je treba namreč zanesljivo povezati in zavarovati na mestu pri shranjevanju in transportu. Imajo pa povezovalni trakovi tudi druge različice, ki z nekoliko večjo nosilnostjo in zanesljivostjo omogočajo tudi dvigovanje bremen, to so dvižni trakovi. V vsakem primeru je pri delu z občutljivim tovorom pametno imeti pri roki nekaj takšne opreme, saj bo delo gotovo lažje. Tudi, če s trakovi ne dvigujemo ali prestavljamo tovora, nam takšni pripomočki pomagajo.