Zamenjava starih oken

Pri adaptaciji starejših stanovanjskih hiš ali pa blokovskih stanovanj je ena od prvih reči, ki jo je smiselno preveriti, prepuščanje toplote skozi okna. Starejša okna, zlasti tista z enojnim steklom, lesenim okvirjem in enojnim tesnilom, v okoliški zrak izpuščajo ogromne količine toplote, ki je ne morejo zadržati v notranjosti. Zato je kompletna zamenjava oken v starejših hišah zelo smiselna in praviloma prva stvar, ki se jo naredi pri energetski prenovi.

Tako kot za lesena okna je tudi montaža pvc oken praviloma zelo enostavna. Relativno lahki okviri in čvrsto jekleno okovje zagotavlja večjo dimenzijsko stabilnost in lažje prilagajanje dejanski okenski odprtini. Montaža pvc oken je zahtevna zlasti zaradi teže izdelka, ki pa je v največji meri posledica visoko izolativnih steklenih vložkov z dvema, tremi ali pa celo štirimi stekli. Nekaj h teži okna doda še jekleni okvir, ki ga najdemo v jedru okenskega okvirja.

Razen večje teže izdelka pa montaža pvc oken nima drugih omembe vrednih posebnosti. Na obstoječo okensko odprtino je potrebno pritrditi učvrstitvene elemente, na katere se pripne zunanji, nosilni okvir z okovjem. Nato montaža pvc oken zahteva popolno zapolnitev vmesnih prostorov na zunanji strani okvirja. To se naredi z vbrizgavanjem posebne poliuretanske pene, ki se z utrjevanjem razširi in tako zapolni vse pore. S tem se bistveno izboljša tudi izolacija okna. 

Montaža pvc oken je s tem skoraj končana. Treba je le še preveriti odpiranje in zapiranje okenskega krila ter montirati spremljevalne elemente, kot je na primer okenska polica ali zunanja zaščitna pločevina. Pri teh postopkih se uporablja enake izmere, kot se potrebujejo za pripravo pvc okna, in jih praviloma izvajajo isti monterji, ki se ukvarjajo tudi z okni. Tako lahko montaža pvc oken kompletno zaključuje zunanjo podobo hiše. Najbolje je, da se montaža oken prepusti izkušenim monterjem, ki bodo delo opravili hitro in učinkovito.