za-zanesljive-betonske-konstrukcije-potrebujemo-vibrator-za-beton.jpg

Beton je material, na katerega se lahko povsem zanesemo. Pogosto predstavlja glavni del nosilnih konstrukcij, kar velja predvsem za velike stavbe, pri katerih moramo res poskrbeti za ustrezno nosilnost in dolgoročno stabilnost. Beton prepriča z izjemno trdnostjo, odpornostjo in dolgo življenjsko dobo. 

Hkrati je tudi relativno poceni, pripravimo ga lahko kar na terenu. Pozorni pa moramo biti na mnoge detajle, ki odločajo o tem, kako dober bo beton. Morda bomo potrebovali tudi vibrator za beton in drugo opremo, s katero dosežemo najboljše rezultate pri gradnji.

Sam po sebi ta material namreč še ne zagotavlja dobrega učinka. Računamo seveda na to, da bomo dobili trden in odporen material, a to še ni samoumevno. V osnovi gre namreč le za mešanico cementa, gramoza in vode, kar dopušča širok razpon različnih lastnosti. Sploh če upoštevamo tudi različne načine priprave in mešanja, vlivanja in dodatne obdelave. 

Tu ima vibrator za beton lahko zelo odgovorno nalogo, prav tako o končnem rezultatu odločamo tudi z dodatno obdelavo, zalivanjem in drugimi postopki. Le tako bomo ugodili zahtevam, ki jih postavlja gradnja kakšnih večjih betonskih konstrukcij.

Zakaj je vibrator za beton tako priporočljiv?

Če želimo doseči kar najboljšo kvaliteto betona, moramo za to poskrbeti na različne načine. Najprej moramo imeti prave materiale, ki jih zamešamo v beton, torej ustrezen gramoz in dober cement. Že pri mešanju imamo z razmerji materialov in načini mešanja velik vpliv na to, kakšen beton bomo dobili. A tudi potem se lahko pokažejo razlike glede na to, kako beton vlivamo in kako se suši.

Vibrator za beton preprečuje mnoge težave, ki se pogosto pojavijo, če betona ne pripravimo pravilno

Vibrator za beton pride v poštev ob vlivanju betona. V tej fazi material vlivamo v pripravljene kalupe, kjer se strdi. Problem je v tem, da beton ni povsem homogena mešanica, ima lahko bolj ali manj goste skupke materiala, zato se neenakomerno strjuje in ima na koncu nepredvidljive lastnosti. Kasneje se ne bomo mogli povsem zanesti na nosilnost in vzdržljivost betona, razlike bomo opazili tudi ob naknadni obdelavi, če recimo uporabljamo rezkalnik ali brusilnik za beton

Z vibriranjem betona dobimo homogeno mešanico, iz katere uidejo zračni žepki, material pa se enakomerno razporedi po celem volumnu. Lepo se razporedijo tudi morebitni večji kosi gramoza, ki bi bili sicer problematični. Z enakomerno sestavo pridobi beton najboljše lastnosti, predvsem lahko računamo, da bo zelo trden in zanesljiv na dolgi rok.

Vibriranje betona je priporočljivo za kakšne večje konstrukcije, pri katerih pridejo te razlike posebej do izraza. Za manjše projekte pa vibrator za beton verjetno ne bo potreben, saj ni tako pomembno, da zagotovimo res optimalne lastnosti. Če konstrukcija ne bo prenašala velikih obremenitev, se te razlike v praksi ne bodo poznale.

Kako vibrator za beton deluje in kako se uporablja?

Na voljo imamo različne naprave, ki omogočajo vibriranje betona. Pravzaprav imamo za obdelavo betona celo vrsto specializiranih naprav, saj gre za zahteven material, ki ga ne moremo obdelovati z drugim orodjem. Tako se uporabljajo recimo posebni brusilniki in rezkalniki za izrezovanje betona, cel kup orodja imamo za obdelavo površine, pa tudi za vrtanje in druge posege v beton.

Vibrator za beton je torej le en primer posebne opreme, ki jo pri tem uporabljamo. Gre za električno napravo, ki proizvaja vibracije, ki se preko dolge fleksibilne igle prenašajo v material. Modeli se med seboj razlikujejo tako po osnovni zasnovi kot tudi po raznih lastnostih, a princip delovanja je vedno isti. 

Z vibracijami prodremo globoko v material, ki se na ta način zgosti in enakomerno prerazporedi v vsak kotiček kalupa. Te naprave so izdelane tako, da omogočajo zelo učinkovito delo, tudi cenejši in bolj praktični vibratorji so prepričljivi in učinkoviti. Za večje projekte imamo na voljo zmogljivejšo opremo, ki jo po navadi najamemo prav za ta namen.

Vibrator za beton je posebej pomemben pri večjih gradbenih projektih

Vibrator za beton in dodatna obdelava betona

O tem, kako dobro bo pripravljena betonska konstrukcija, torej odločajo mnogi postopki že v fazi mešanja in vlivanja. A tudi kasneje moramo veliko opraviti za to, da bo betonska struktura dejansko ustrezala zahtevam projekta. Če je treba beton naknadno preoblikovati, bomo verjetno uporabili brusilnik za beton, včasih se lahko poslužimo tudi posebnih naprav, ki so zasnovane recimo za izrezovanje utorov za električne in druge napeljave. 

Za vrtanje lukenj v beton imamo posebne svedre, ki so prilagojeni prav za ta material. Tudi brusilniki imajo lahko različne diske in rezila za beton, vedno se splača premisliti o tem, ali imamo na voljo prilagojeno opremo za beton.

Ravno zato, ker je beton trden in vzdržljiv, z njim ni enostavno delati. Izkoristimo torej možnosti za uspešno oblikovanje in obdelavo že ob vlivanju. Takrat nam vibrator za beton zagotavlja kar najboljši končni učinek, lahko pa si pomagamo tudi z drugimi pripomočki. 

A prav tako moramo biti pripravljeni na naknadno obdelavo, saj je pri vlivanju betona smiselno oblikovati le osnovno konstrukcijo, sicer bi imeli veliko preveč dela. Na srečo imamo za ostale posege na voljo ustrezno opremo.