kaširanje

Kot likovna tehnika je kaširanje poznano kot proces lepljenja različnih materialov, popolnoma vseeno kakšnih, na ravno, trdno podlago in v procesu samega lepljenja lahko odkrivamo teksture, obliko, samo umetniško delo z neko vrednostjo. Če pa gledamo na kaširanje samo v smislu nekega procesa ohranjana slik, letakov, reklam, pa se tu gre samo za to, da se papir nalepi, spet, na trdo ravno površino, vendar tu ne vidimo nobenega elementa umetniškega izražanja, ampak samo za konzerviranje prvotnega designa. Za kaširanje se lahko odločimo v primeru izdelave trdnih reklamnih stoječih panojev, nekateri se za to odločajo zato, ker želijo ohranjati fotografije ali vizualne inštalacije.

Praviloma se kaširanje izvede tako, da se material zalepi na ravno podlago, nato pa se lepilo suši pod vplivom toplotnega ogrevanja ali z dodatnim pritiskom. Na ta način lahko zagotovimo, da ne pride do gubanja lepljene plasti in s tem za kvalitetno izvedeno kaširanje.

Kaj je sitotisk in kdaj ga uporabljamo?

Sitotisk je tehnika tiska za katero velja to, da se sam design prenaša na ravno površino preko sita, ki ga prej optično obdelamo, da le na določenih delih dejansko prepušča barvo. Sitotisk je tehnika s katero lahko na površino nanesemo več različnih barv in se lahko uporablja le na ravnih površinah. V praksi največkrat lahko vidimo sitotisk v uporabi ko se gre za tiskanje na tekstil kot so dežniki, vrečke ali majice. V smislu podjetja je najbolje, da se odločamo za profesionalen sitotisk takrat, ko tiskamo logo ali kakšne druge stvari na majice ali druge reklamne predmete, s katerimi želimo deliti vednost o podjetju. Sitotisk ni ravno nekaj, kar lahko prosto izvedete na domu saj je zanj potrebno imeti veliko posebne opreme, zato je najbolje to, da se za tiskanje odločite in naročite storitev pri firmi, ki se profesionalno ukvarja s tiskanjem.