Vzgoja trate doma

Lepo negovana trata je srce vsakega vrta. Kljub temu, da ji mnogi ne posvečajo pretirane pozornosti, je ravno lepo vzgojena trava na vrtu tista, ki da okolici hiše poseben čar in jo naredi še bolj privlačno.

Že pri pripravi trate je potrebna potrpežljivost in pazljivo upoštevanje navodil. Predvsem je pomembna primerna priprava podlage. Najbolje je podlago kar se da zravnati, saj je to kasneje bistveno težje. Potrebujemo le nekaj presejane zemlje, samokolnico za razvoz in grablje, s katerimi pazljivo pregrabimo zemljo in jo dodamo tam, kjer manjka. Po sejanju je priporočljivo trato tudi pognojiti, predvsem pa vsakodnevno vlažiti površino, saj so sveže vzkliti kalčki zelo občutljivi na pomanjkanje vlage in v primeru suše kaj hitro odmrejo. Ko nam sveže posejana trava začne odganjati, pa jo je obvezno potrebno pokositi, tudi če izgleda še nekoliko redka. Z redno košnjo dosežemo, da se trava primerno zgosti, tako tudi ne morejo priti pleveli med bilke trave.

Za košnjo lahko uporabimo malo vrtno kosilnico, vrtni traktor (na primer Husqvarna tc 38), čedalje bolj pogosto pa se uporabljajo robotske kosilnice. Zakaj so ravno te tako ugodne za košnjo trave?

Poleg očitnega razloga – kosijo same, brez prisotnosti uporabnika – imajo robotske kosilnice še eno pomembno prednost. Primerne so za vsakodnevno košnjo, kar zelo ugodno vpliva na trato. Prvič, trata je tako vedno košena na enako višino, kar omogoča, da se zelo zgosti brez prisotnosti plevelov, in drugič, robotske kosilnice imajo minimalno odkosa, ki ga enakomerno raztrosijo po tleh. Tako se organske snovi in minerali vračajo v zemljo, ki se tako obnavlja in potrebuje precej manj gnojenja, ker pa jih je malo, ni nevarnosti, da bi odkos požgal trato. 

Odkos, ki ga dobimo pri košnji z vrtnim traktorjem Husqvarna tc 38, je bolj grob in tako primeren predvsem za kompostiranje. Zato je Husqvarna tc 38 serijsko opremljena s košem za enostavno pobiranje in odlaganje trave.