Sončni kolektorji

Na kmetijah se pogosto srečujemo tudi s kakšnimi odročnimi lokacijami, ki jih je treba ograditi z ustrezno električno ogrado. Na ta način si opravila pri živinoreji močno olajšamo, a le, če se opremimo z ustrezno opremo. Ne moremo namreč pričakovati, da bo ograda delovala brezhibno – za to moramo posebej poskrbeti.

Problem je seveda v tem, da električni pastir za delovanje potrebuje nekaj električne energije. Najbolje je, če to pridobivamo iz javnega električnega omrežja, a to običajno ni mogoče, saj ograda ni postavljena v bližini kakšnega naselja. Na srečo so potrebe takšne ograde dovolj nizke, da lahko uporabimo različne priročne rešitve. Običajno ima električni pastir akumulator, ki zagotavlja dovolj energije za dolgotrajno delovanje. Še vedno pa je to omejitev, ki jo moramo upoštevati. Če bi bili radi povsem brezskrbni, moramo poskrbeti tudi za nemoteno napajanje. Izberemo lahko seveda akumulator z večjo kapaciteto, a veliko bolje bo, če ogrado opremimo z zanesljivim napajanjem.

To nalogo lahko opravijo sončne celice, ki jim včasih zmotno rečemo sončni kolektorji. Gre za opremo, ki pridobiva energijo iz sonca in jo pretvori v električno energijo, s katero nato napaja akumulator. Celoten sistem je lahko povsem preprost, a izbrati moramo pravo opremo. Sončni kolektorji v resnici služijo ogrevanju vode, za pridobivanje električne energije pa potrebujemo sončne celice, ki so zbrane na panelih. Včasih se z nazivom sončni kolektorji označujejo tudi takšne naprave. V vsakem primeru moramo izbrati opremo, ki bo ustrezala zahtevam, ki jih postavlja električni pastir. Na srečo nimamo opravka s posebej visokimi zahtevami, mora pa biti oprema povsem zanesljiva, da ne tvegamo kakšnih izpadov. Upoštevajmo tudi to, da v primeru slabega vremena ali neugodne lege ne moremo pričakovati popolnega izkoristka, zato se poslužimo akumulatorja z večjo kapaciteto, kot bi jo potrebovali v idealnih razmerah, ali pa uporabimo kar dva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *