Vrtni traktor

Vrtni traktor je vsestransko uporabna naprava za delo na večjem posestvu, v vsakem primeru pa pri delu na zunanjih površinah potrebujemo zmogljivo kosilnico in zanesljivo motorno žago. To je komplet opreme, ki predstavlja osnovo za delo na terenu. Nekatere naprave so zelo zmogljive in napredne, tak je recimo vrtni traktor, imamo pa na voljo tudi bistveno enostavnejše in cenejše motorne kosilnice, ki se na manjših površinah bolje obnesejo. Pri delu z lesom je edina smiselna izbira kakovostna motorna žaga, pri čemer pa imamo nekaj opcij pri izbiri med različnimi znamkami in modeli. 

Izkušnja pri delu je v veliki meri odvisna od uporabljene opreme, zato si moramo vzeti dovolj časa in v te pripomočke investirati tudi dovolj denarja. Le tako lahko računamo na brezhibno delovanje opreme in popolno zadovoljstvo pri uporabi. Motorne kosilnice in žage dopolnimo še z raznovrstnim ročnim orodjem ter nekaterimi drugimi pripomočki, da smo res lahko povsem pripravljeni na vse izzive, ki nas čakajo pri obdelavi posestva. Na srečo najdemo v ponudbi zelo pestro zbirko opreme v različnih zmogljivostnih razredih – lahko izberemo vrtni traktor za delo na večjih površinah ali pa manjše motorne kosilnice za košnjo domače zelenice. Med motornimi žagami imamo na voljo majhne in okretne žage za razna opravila okoli hiše, srednje zmogljive žage za vsestransko delo ter močne žage za podiranje večjih dreves. V vsakem primeru torej najdemo idealno napravo za svoje potrebe.

Vrtni traktor in motorne kosilnice

Vrtni traktor je prava izbira za zahtevnejše uporabnike, ki delajo na večjih površinah. Če se ukvarjamo z obdelavo večjega posestva, pride v poštev le napredna vrtna kosilnica, ki jo lahko uporabljamo brez večjih težav. Vrtni traktor delo močno olajša s tem, da se lahko nanj preprosto usedemo in ga brez napora vodimo po površini. Vse sedežne motorne kosilnice ponujajo zelo dobro izkušnjo pri uporabi, medtem ko ima vrtni traktor prednost še v tem, da omogoča uporabo različnih priključkov za enostavno delo na večjem posestvu. Že pri košnji trave se to izkaže za velik plus, saj lahko pokošeno travo zbiramo v košari, lahko pa jo z mulčerjem sproti sekljamo in vračamo na teren kot gnojilo. Nadalje lahko vrtni traktor s priključki uporabljamo za prezračevanje in rahljanje tal, za pluženje snega in pometanje površin, seveda tudi za prevažanje raznega orodja in materialov na večjih površinah. Gre za vsestransko napravo, ki se zelo dobro obnese pri raznovrstnih opravilih na prostem preko celega leta.

Vrtni traktor se odlično znajde pri vsakem izzivu

Druge motorne kosilnice lahko ponudijo prav tako dober učinek pri košnji trave. Nekatere so prilagojene večjim površinam in so izjemno udobne pri uporabi, pri delu pa tudi hitre in učinkovite. To so sedežne kosilnice, vedno bolj priljubljena opcija pa je robotska kosilnica. Pri izbiri moramo upoštevati to, da ima vsaka vrtna kosilnica svoje prednosti in slabosti, posebej pozorni pa moramo biti na svoje želje in potrebe. V nekaterih primerih je lahko robotska kosilnica odlična izbira, včasih pa se izkaže, da takšna naprava sploh ne pride v poštev. V vsakem primeru pa imamo na voljo še druge motorne kosilnice, med katerimi bo moč najti pravo rešitev. Na manjših posestvih je smiselno izbrati napredno samohodno kosilnico, predvsem akumulatorsko oziroma električno kosilnico, vsestransko uporabne pa so na manjših površinah tudi nahrbtne kosilnice.

Enostavne in napredne motorne kosilnice

Jasno je, da imamo na področju kosilnic ogromno izbire. Poseben kontrast je opazen med zelo naprednimi kosilnicami, kot je robotska kosilnica, in običajnimi kosilnicami, ki jih poganja bencinski motor. Obe opciji imata svoje prednosti.

Napredna vrtna kosilnica bo navdušila z odlično izkušnjo pri uporabi in tudi z odličnimi rezultati košnje. Takšne naprave so zelo prijetne pri upravljanju in se pogosto dobro soočajo tudi s kakšnimi posebnimi izzivi. Pri delu močno pomagajo tudi same, bodisi z naprednim pogonom bodisi s samodejnim upravljanjem ali drugimi funkcionalnostmi. Prav tako se napredna vrtna kosilnica izkaže z učinkovitim delovanjem, nizko porabo in nizkimi stroški na dolgi rok, kar velja za električne kosilnice.

Na drugi strani imamo bencinske motorne kosilnice, ki so v izhodišču cenejše, pogosto enostavnejše, poleg tega so na voljo v nekoliko širši ponudbi. Hitro lahko najdemo kosilnico, ki se bo odlično znašla na terenu, ki ga obdelujemo. Tako lahko takšne kosilnice predstavljajo zelo privlačno opcijo in se tudi v praksi dobro obnesejo. Primerne so predvsem za manj zahtevne uporabnike, ki iščejo hitro, enostavno in cenovno ugodno rešitev.

Tudi enostavne motorne kosilnice se lahko odlično obnesejo

Motorne žage za delo z lesom

Pri delu na prostem se prej ali slej srečamo tudi z lesom. Ne mislimo le na debela drevesa, ki zahtevajo zmogljivo motorno žago za rezanje debelih debel. Kar nekaj drugih opravil zahteva uporabo ustrezne motorne žage, tudi čisto enostavne naloge, kot je rezanje vsiljivih vej ali čiščenje grmičevja. Pri tem gre sicer pogosto za nekoliko zahtevnejše delo, ki je lahko tudi nevarno, pri roki moramo imeti vrhunsko opremo, na katero se lahko zanesemo. Dobra vsestranska izbira je Husqvarna 550 XP, ki prinaša širok nabor prepričljivih odlik.