Izpit za avto

Gotovo je vsak novopečeni voznik zelo vesel, ko uspešno opravi izpitno vožnjo in pridobi vozniško dovoljenje. Izpit za avto je velika prelomnica, ki lahko pomeni še veliko več kot le dovoljenje za vožnjo z avtomobilom. A takoj po končanem usposabljanju še nismo povsem polnopraven voznik, temveč s statusom začetnika prevzamemo nekatere posebne obveznosti in odgovornosti. Tudi formalno moramo pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja zadostiti nekaterim pogojem.

Šola varne vožnje

Po opravljeni izpitni vožnji imamo šest mesecev časa, da se nekoliko bolj privadimo vožnje po prometnih cestah. Po šestih mesecih lahko pristopimo k dodatnemu usposabljanju za varno vožnjo, ki je pogoj za podaljšanje dovoljenja. Udeležba na tem tečaju je možna po šestih mesecih po opravljeni izpitni vožnji, imamo pa časa dve leti, do takrat namreč velja začasno vozniško dovoljenje. Te omejitve veljajo zato, da se lahko voznik začetnik dodobra spozna s svojim vozilom in z razmerami na cestah – v dobrih 20 urah praktičnega usposabljanja v avtošoli to ni možno.

Tečaj varne vožnje vključuje skupinsko delavnico in praktično vožnjo. S tem je izpit za avto dokončno opravljen, s potrdilom je možno dovoljenje podaljšati.

Dodatno usposabljanje

Še vedno pa je voznik po opravljeni varni vožnji voznik začetnik, saj je ta status vezan na starost oziroma izkušnje za volanom. Čeprav formalnih obveznosti ni več, je zelo priporočljivo, da izpit za avto nadgradimo z dodatnim usposabljanjem. Takšni programi so na voljo pri različnih izvajalcih, so pa zelo koristni za širok spekter voznikov. Pogosto se osredotočajo prav na začetnike, kar je pametno izkoristiti. Pridobimo namreč dragocene izkušnje in samozavest, spoznamo pa se tudi s kakšnimi kritičnimi situacijami, s katerimi se ne moremo vedno soočiti v kontroliranih razmerah. Tako bo voznik začetnik na cesti bistveno bolj samozavesten, posledično tudi bolj zanesljiv in varen. Za vse udeležence v prometu je to lahko le pozitivno.