Toplotne črpalke cenik

Toplotne črpalke so priljubljena izbira za ogrevanje sanitarne vode in stanovanjskih prostorov. Na voljo pa je zelo pestra zbirka izdelkov, ki so vsi po svoje prepričljivi. Treba se je premišljeno odločiti za pravo rešitev. Poznati moramo lastne želje in potrebe ter ugotoviti, katera črpalka bo tem najbolje odgovarjala.

Ločimo več vrst toplotnih črpalk, ki se razlikujejo v mnogih lastnostih. Prav tako je raznolik za toplotne črpalke cenik, ki odraža predvsem kompleksnost naprave in zahtevnost vgradnje. Največje razlike so opazne pri pridobivanju energije iz okolja, črpalke namreč lahko koristijo različne vire. To pomeni, da bo za toplotne črpalke cenik odvisen od tega, kakšen vir energije izberemo – zrak, zemljo ali podtalno vodo. Nadalje pa se toplotne črpalke ločijo tudi po tem, kako visoko temperaturo lahko ponudijo porabnikom v domačem ogrevalnem sistemu. Ena možnost je visokotemperaturna toplotna črpalka, druga seveda nizkotemperaturna – obe izvedbi se dobro znajdeta v sodobnih domovih, je pa treba za pravo izbiro dobro poznati svoje potrebe.

Visokotemperaturna toplotna črpalka lahko zagotovi višjo temperaturo na svojem izhodu. Posebej dobo se izkažejo črpalke voda voda, ki ponujajo zadostno zmogljivost za učinkovito ogrevanje tudi v najhladnejših zimskih nočeh. Visokotemperaturni sistemi so primerni za poganjanje zahtevnih grelnih teles, na primer radiatorjev, ki za svoje delovanje potrebujejo močno ogreto vodo. Seveda je za tako zmogljive toplotne črpalke cenik nekoliko dražji, a je veliko boljši tudi učinek. Visokotemperaturna toplotna črpalka omogoča veliko prilagodljivost in jo lahko uporabimo za različne vrste ogrevanja, pravzaprav za vse, ki omogočajo ogrevanje na ta način.

Nizkotemperaturne toplotne črpalke so varčnejše, enostavnejše in cenejše, seveda pa niso tako zmogljive. Kljub temu so lahko prava izbira, predvsem v sodobnih domovih, ki so dobro izolirani in imajo vgrajena grelna telesa z visoko učinkovitostjo. Nekatera grelna telesa ne zahtevajo posebej visoke temperature, na primer talno ogrevanje, tako da so tudi takšne črpalke lahko povsem zadostne.