vase-tezave-lahko-odpravi-manualna-terapija.jpg

V iskanju rešitev za bolečine, bolezni in težave se obračamo na različne ponudnike, predvsem seveda na zdravstveni sistem. Je pa včasih težko vedeti, katere opcije nam bodo dejansko najbolj koristile, morda pa niti ne poznamo ponudbe do te mere, da bi to lahko sami ugotovili. Ravno zato se je pametno že vnaprej seznaniti s široko ponudbo storitev, ki lahko učinkovito pomagajo v primeru bolečin in drugih tegob. 

Ena izmed možnosti je manualna terapija, ki jo ponujajo fizioterapevti. Če pride ta opcija v poštev, gre za zelo priporočljivo izbiro, saj je možno brez večjih težav priti do odličnih rezultatov.

Pri fizioterapevtih so nam na voljo številne storitve, ki jih morda poznamo, verjetno pa nam mnoge ostajajo precej neznane. Tudi manualna terapija je relativno slabo poznana, sploh če ne mislimo na kakšne specifične terapije za specifične bolečine oziroma težave. 

Za takšno terapijo je pravzaprav značilno le to, da se izvaja brez pomoči kakšnih naprav in pripomočkov, le z ročno fizično terapijo. Na ta način je možno razbremeniti telo, spodbuditi okrevanje in pomagati v primeru mnogih težav. 

Manualna terapija se izvaja brez pripomočkov, le z rokami

Pri katerih tegobah nam manualna terapija najbolj pomaga?

Poznamo kar dosti različnih tegob, pri katerih se priporoča fizioterapija, v teh primerih pridejo večinoma v poštev tudi manualni tretmaji. O tem se lahko odločamo že sami, še bolje pa bo, če se posvetujemo s strokovnjaki, fizioterapevti bodo znali pripraviti prava priporočila glede na naše težave.

Načeloma pa se manualna terapija najbolj priporoča pri bolečinah, ki izvirajo iz kakšnih poškodb ali degeneracije telesnih tkiv. Zelo koristna je za okrevanje po poškodbah, tudi po operacijah in drugih zdravstvenih posegih. 

Naslovimo lahko specifične bolezni in tegobe, kot je osteoporoza, pogosto se odločamo za manualno terapijo za lajšanje bolečin, ki spremljajo išias, lahko se lajša tudi blaga oblika skolioze. Tu najdemo celo vrsto različnih tegob, ki jih lahko naslovimo na ta način. Praviloma je fizioterapija najbolj učinkovita v primeru, da gre za dokaj blage oblike bolečin ali poškodb, ko je možno s pravim tretmajem zelo uspešno postopati.

Zato se manualna terapija opravlja tudi v primeru raznih bolečin, s katerimi se dokaj pogosto srečujemo. Značilne so bolečine v sklepih, ravno za te je takšna oblika terapije najbolj priporočljiva. Srečujemo se recimo z bolečinami v kolenih in komolcih, z bolečinami v križu, pa tudi z raznimi drugimi tegobami, ki ne izvirajo vedno iz kakšnih hudih poškodb ali operacij. 

Včasih so za takšne bolečine krive bolezni, na primer osteoporoza, skolioza ali išias, še bolj pogosto pa gre za športne poškodbe, preobremenitve in podobne probleme.

Manualna terapija ustreza širokemu spektru ljudi

Iz zgoraj opisanih tegob, ki jih lahko naslovimo s fizioterapijo, je že jasno, da se takšni tretmaji lahko priporočijo zelo širokemu krogu pacientov. Opravka imamo z raznolikimi tegobami, ki lahko prizadenejo praktično vsakogar.

Zato se fizioterapevti pogosto dobro prilagajajo zelo različnim zahtevam svojih strank. Predvsem zasebna fizioterapija ima odlično ponudbo za vsakogar, z osebnim pristopom se pripravijo prave rešitve v vsaki situaciji. 

Veliko poudarka je na tretmajih za športne poškodbe, sorodne so tudi poškodbe pri delu in poškodbe zaradi preobremenitev ali ponavljajočih se gibov. Druga velika skupina udeležencev fizioterapije pa so starostniki, ki imajo zaradi degeneracije telesnih tkiv probleme s koleni, križem in drugimi posebej obremenjenimi deli telesa.

Pogosto se manualna terapija izvaja v primeru bolečin v sklepih

Manualna terapija se lahko dobro prilagodi vsakemu takšnemu primeru. Gre namreč za fleksibilno metodo, s katero naslovimo specifične težave. Seveda ne moremo računati na to, da bo tak tretma vedno prava izbira, v nekaterih primerih se vseeno priporočajo drugi pristopi, lahko tudi klinično zdravljenje oziroma operacija. A če je fizioterapija lahko učinkovita, se z manualno terapijo dosegajo odlični rezultati, ne da bi morali opravljati kakšne dolgotrajne in boleče postopke.

Kje se izvaja manualna terapija?

Še ena prednost, ki izhaja iz fleksibilnosti manualne terapije, je odlična ponudba za tiste, ki se zanimajo za takšne tretmaje. Brez težav bomo našli izkušene izvajalce, ki lahko za nas pripravijo ustrezne rešitve.

Seveda moramo biti nekoliko pozorni pri iskanju pravega izvajalca. Vendarle se pojavljajo razlike in ni nujno, da bomo vedno deležni najboljše oskrbe. Praviloma je najboljša izbira zasebna fizioterapija, če imamo na voljo to možnost. Zasebni terapevti so bolj fleksibilni, imajo krajše čakalne dobe in se nam bolj posvetijo. Dobili bomo najboljše rešitve in učinkovite tretmaje, s katerimi bomo zelo zadovoljni. Na ta način se nam odpirajo priložnosti, če smo le pripravljeni pobrskati po ponudbi in narediti prvi korak na poti do boljšega zdravja in počutja.

Vnaprej se pozanimamo o ponudbi, ki jo fizioterapevti imajo. Ni nujno, da bomo pri vsakem izvajalcu dobili iste tretmaje. Čeprav se manualna terapija praviloma izvaja kar pogosto, imajo različni fizioterapevti različne storitve in takšnih terapij morda ne bomo mogli najti. Obenem pa smo pozorni še na preostalo ponudbo, ki nam bo morda tudi v veliko korist. Pogosto dobimo na istem mestu še druge dobrodošle opcije, recimo športne masaže, tretmaje za okrevanje po poškodbah, vodeno vadbo in podobno.