Vrtni traktor

Pokošena trava je nekaj najlepšega na pogled. Pri redni košnji se namreč trava zelo zgosti in da tisti pravi občutek travne preproge, ki jo vsi obožujejo. Zato je pomembno, da redne intervale košnje obdržimo skozi vse leto. Pri tem pa moramo paziti, da se travnati odkos vselej pobira s košem, priloženim kosilnici ali pa vrtnemu traktorju. 

Vrtni traktor je s tega stališča še bolj praktičen kot vrtna kosilnica, saj pri košnji z njim med praznjenjem koša s travo ne rabimo niti vstati z njega. Koš je pri vrtnem traktorju z nihajnim tečajem povezan s kosilnico, tako da ga le zvrnemo s priloženo ročico. Po izpraznitvi vrtni traktor zapeljemo nekoliko naprej, da nam kup trave ni v napoto, in izpustimo koš, ki kar sam pade nazaj na svoje mesto. 

Pri uporabi drugih vrst kosilnic, kot je na primer motorna kosa, rabimo naknadno pograbiti pokošeno travo, ki je ostala na tleh. Seveda le v primeru, da hočemo zelo lepo travo; marsikje se z motorno koso kosi le zato, da se ukroti plevel. Na takih mestih se pokošen plevel večkrat kar pusti, saj pripomore k zmanjšani rasti rastlin pod njim, kar je za tovrstna področja zelo zaželeno.

Trava, ki jo pokosi motorna kosa, je povsem primerna tudi za hranjenje živali. Motorna kosa po načinu uporabe imitira starejšo ročno koso, ki so jo nekdaj uporabljali za košnjo velikih površin travnikov za pripravo sena. Zanimivo je, da ljub temu na ustrezno ravnem terenu košnja s staro ročno koso še vedno poteka hitreje kot z motorno koso nitkarico, vendar je potrebnega več truda in fizične moči.

Travni odkos, ki ga pridobi vrtni traktor, pa je sesekljan na majhne koščke, čemur pravimo mulčenje. Tovrstna trava je bistveno bolj primerna za kompostiranje, ker se je ne da učinkovito posušiti, brez da bi začela gniti in plesneti.