Toplotna črpalka za optimalen izkoristek

Tisti, ki se opremljajo s toplotno črpalko, imajo verjetno v mislih predvsem dober izkoristek in dolgoročno učinkovitost, ki se najbolj očitno kaže v prihranku pri ogrevanju. Toplotne črpalke so za tak namen seveda prava izbira, a treba bo izbrati napravo, ki bo res zadostila visokim pričakovanjem. 

Pomembno je, da se zanesemo le na naprave uveljavljenih proizvajalcev. Zaradi priljubljenosti toplotnih črpalk se je pojavilo veliko konkurence, ki cilja predvsem na tiste, ki iščejo posebej ugodne cene. A bolje se bo obnesla kakovostna naprava znanega proizvajalca, recimo toplotna črpalka Panasonic, čeprav bo treba za to morda odšteti kak evro več. Le tako lahko na dolgi rok pričakujemo optimalen izkoristek, v nasprotnem primeru se bomo soočali z nepričakovanimi okvarami in dodatnimi stroški. Toplotna črpalka Panasonic začetno investicijo upravičuje z izvrstnim delovanjem na dolgi rok, tako da bodo tudi prihranki prišli bistveno bolj do izraza. 

Pomembno je seveda tudi to, da imamo dobro oblikovan sistem ogrevanja. Toplotna črpalka za sanitarno vodo se bo v vsakem primeru dokaj dobro obnesla, medtem ko je treba za ogrevanje prostorov izbrati varčna in učinkovita grelna telesa. Tako kot toplotna črpalka za sanitarno vodo mora sicer tudi tista za ogrevanje prostorov zagotoviti relativno visoko temperaturo ogrevalne vode, a z uporabo nekaterih nizkoenergijskih ogrevalnih sistemov lahko naredimo veliko razliko. Spet je pomembno, da izberemo kakovostno in zanesljivo napravo, ki bo lahko dosegla nazivno zmogljivost – toplotna črpalka Panasonic lahko poskrbi za zanesljivo visokotemperaturno ali nizkotemperaturno ogrevanje v hladnih dneh, če jo seveda povežemo z učinkovitim ogrevalnim sistemom. Poleg tega pa mora biti tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo pripravljena na velike izzive, saj želimo tudi v tem primeru uživati v udobju, ki ga ponuja odličen izkoristek energije. 

Ker je na trgu veliko ponudbe, je optimalen izkoristek vse prej kot samoumeven. Treba bo najti pravo rešitev za vsako situacijo.