toplotna črpalka

Ogrevanje s toplotno črpalko je vedno bolj priljubljeno, saj so stroški ogrevanja majhni in imate z njo najmanj dela. S toplotno črpalko bodo vaše skrbi glede priprave goriva popolnoma odveč, prav tako pa se boste lahko vedno vračali v topel dom, saj deluje samodejno ali pa jo lahko upravljate tudi na daljavo. Za svoje delovanje toplotna črpalka izkorišča obnovljive vire kot so na primer voda, zrak in zemlja, zato ločimo toplotne črpalke zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda. 

Najbolj poznani in tudi najbolj razširjen toplotni vir je energija zunanjega zraka, zato je toplotna črpalka zrak-voda tudi najbolj razširjena. Veliko bolj učinkovita sta toplotna vira pri katerih je energija shranjena v podtalnici in v zemlji, vendar s finančnega vidika zahtevata večjo investicijo, zadostiti pa je potrebno tudi nekaterim drugim pogojem. Najbolj pomembno je seveda, da imate v bližini vir podtalnice ali pa prosto zemljišče za vgradnjo zemeljskega kolektorja ali vertikalne sonde.

Toplotna črpalka je dolgoročna investicija

Zavedati se je potrebno, da je investicija v toplotno črpalko dolgoročna, kar pomeni, da jo kupujete za vsaj 10 do 15 let. Zaradi tega si je potrebno pred nakupom vzeti čas za razmislek in poiskati primeren model in blagovno znamko toplotne črpalke. Pri izbiri blagovne znamke upoštevajte, da je toplotna črpalka na seznamu Eko sklada, kar pomeni, da boste upravičeni do subvencije in, da ima blagovna znamka ponudnika in servis v Sloveniji.

Pomembno je, da je toplotna črpalka skrbno izbrana in da pred tem opravite tudi natančno analizo trenutne ponudbe na tem področju. V veliko pomoč pri izbiri vam bo, če boste poiskali najbolj primernega ponudnika toplotnih črpalk, ki vam bo nudil celostno storitev od svetovanja, montaže do kasnejšega rednega vzdrževanja. Glede na vaše bivalne pogoje boste tako zagotovo izbrali najbolj primeren model in moč toplotne črpalke, ki vam bo še vrsto let brez težav služila.