skeletne-hiše

Gradnja hiš se je v današnjem času razvila v široko panogo, ki ima zelo raznolike pristope in načine izdelave končnega produkta. Ljudje namreč živimo po celem svetu, to pa pomeni, da smo se sposobni prilagoditi in živeti na področjih, ki so podnebno in geografsko zelo različna. Zato je bila tehnologija izgradnje hiš in drugih objektov že v davnini zelo pomembna, saj je bila sposobnost izgradnje primernega bivališča, ki bo kljubovalo razmeram na dani lokaciji, ključnega pomena za človeško poselitev sveta.

Tehnologija je na vseh področjih izjemno napredovala, tudi pri materialih za gradnjo. Čedalje bolj pogosta pa postaja gradnja iz lesa, ki je naraven, živ material. Še več, v zadnjem desetletju hitro pridobiva na priljubljenosti in lesene skeletne hiše najdemo že v vsaki bivalni četrti. Ljudje imamo zelo radi les, ki je poleg ugodnih bivanjskih lastnosti tudi zelo brezčasen material, ki nikoli ni iz mode. Tovrstne skeletne hiše iz lesa ponujajo mnogo možnosti za uporabo lesenih konstrukcijskih elementov v notranjosti kot kuliso za notranje oblikovanje prostora. Na zunaj so lahko prekrite s povsem običajno fasado, lesenim opažem ali pa imitacijo lesenih tramov, možnosti je neomejeno.

Ključni element oziroma lesni material za izdelavo konstrukcije skeletne hiše, lesenega nadstreška ali pa le preprostega ostrešja,  je lepljen les konstrukcijske kakovosti. Iz njega izdelani tramovi ne pokajo, se ne zvijajo in so tako že naravno zaščiteni proti prehitremu propadu. Premazi za lepljen les ostanejo na njem nepoškodovani dlje časa, saj se bistveno zmanjša vpliv raztezanja in krčenja lesa na samo obliko konstrukcije oziroma posameznih lesenih elementov.

Poleg njegovih mehanskih kvalitet in estetskega videza pa je lepljen les oziroma njegova proizvodnja pomembna tudi z vidika varovanja okolja. Pri tej tehniki izdelave konstrukcijskih elementov se surovo lesno maso izkoristi v precej večjem odstotku.