Šola vožnje je pomemben del vsakega odraščajočega mladostnika, ki si želi pridobiti vozniški izpit. Včasih so mladi lahko začeli z vožnjo šele takrat, ko so dopolnili 18 let. Danes pa ni več tako. Voziti lahko začnemo že, ko smo stari šestnajst let. Seveda dobimo takrat le dovoljenje za vožnjo s spremljevalcem, ki mora biti točno določen. Je pa to velika prednost, saj se na tak način mladi hitreje naučijo varne in pravilne vožnje. 

Šola vožnje se začne s teoretičnimi predavanj poznavanja cestnih predpisov. Ko se spoznamo s vsemi pravili, ki se jih moramo držati med vožnjo, mora vsakdo opraviti izpit. Šele po opravljenem pisnem izpitu, lahko mladi šofer sede za volan. Navadno si vsakdo izbere želenega učitelja vožnje, s katerim mora opraviti vsaj 30 učnih ur. 

Šola vožnje je na voljo v vseh večjih in manjših mestih po Sloveniji. Veliko Slovencev živi v manjših in odročnih krajih in za prevoz na delo potrebuje vozniški izpit. Tudi zato se veliko mladostnikov hitro prijavi v najbližji šoli vožnje, saj jim to omogoča pridobitev nujno potrebnega vozniškega izpita. 

 

Izpit za motor kategorije A

Izpit za motor opravljajo v večini mladi fantje, ki si želijo imeti svoj motor, s katerim bi se v lepih pomladanskih in poletnih dneh, vozili po krasnih slovenskih cestah in občudovali naravo naše prelepe dežele. Ko se prijavljamo na izpit za motor, moramo navesti kakšno za kategorijo bi radi opravljali izpit. 

Izpit za motor se namreč deli na tri različne kategorije. Najpogosteje se opravlja izpit kategorije A, v katero spadajo motorna kolesa s stransko prikolico ali brez nje ter za trikolesa. Takšen izpit nam bo dovoljeval tudi vožnjo z vozili kategorije AM, A1, A2 in G. 

Izpit za motor kategorije A2, pa nam omogoča vožnjo motornih koles, ki ne presegajo 35kW. Tudi s to kategorijo bomo lahko vozili nekatera druga vozila, kot je AM, A1 in G.