Vodovodne cevi

Toplotne črpalke postajajo izredno priljubljena opcija v novogradnjah, zaradi številnih prednosti takšnega vira ogrevanja pa se zanje odločajo tudi tisti, ki želijo zamenjati oziroma nadgraditi obstoječi sistem v svojem domu. Ker so zelo vsestranske, pridejo še kako prav v praktično vsakem stanovanjskem okolju. Uporabljajo se tako za ogrevanje prostorov kot za segrevanje sanitarne vode, če vodovodne cevi pravilno uredimo pa lahko dosežemo odlične izkoristke in presenetljivo učinkovitost sistema. Ravno to je najbolj prepričljiv adut tega načina ogrevanja – toplotne črpalke so izjemno učinkovite, saj za svoje delovanje zahtevajo le zanemarljivo količino energije, proizvedejo pa veliko toplote. To velja le za dobro urejen in redno vzdrževan sistem! Preverjati bo treba tako črpalko kot vodovodne cevi in seveda grelne elemente oziroma druge končne porabnike.

Servis toplotnih črpalk je najbolje prepustiti strokovnjakom. Sami lahko marsikaj storimo z vestno uporabo, predvsem pa z vzdrževanjem ugodnega okolja za delovanje toplotne črpalke. Seveda je nekaj malega odvisno tudi od razmer, s katerimi se soočamo – toplotne črpalke so najbolj učinkovite pri ogrevanju v primeru manjših temperaturnih razlik, lahko pa se zgodi, da bodo preobremenjene in nezmožne zagotavljati dovolj toplote. A pri tem najbrž nimamo izbire, saj ravno v takem primeru ogrevanje najbolj potrebujemo. Pride pa potem do izraza redno vzdrževanje, saj profesionalni servis toplotnih črpalk poskrbi za to, da se lahko tudi v hudi zimi na ogrevanje povsem zanesemo. Ravno pred sezono ogrevanja je pravi čas za servis toplotnih črpalk, smiselno pa je pregledati še vodovodne cevi in druge elemente sistema, kot tudi končne porabnike.

Za servis je smiselno izbrati usposobljenega izvajalca, ki bo lahko zanesljivo potrdil brezhibno stanje sistema. Ne smemo gledati le na ceno posegov, temveč predvsem na zanesljivost ponudnika, saj bomo le tako zadovoljni z rezultati servisa in seveda brez skrbi pri ogrevanju doma v mrzlih zimskih dneh, ko se na ogrevanje najbolj zanašamo.