Senčila so nujna oprema vsakega stanovanja ali hiše. Sončna svetloba je poleti zelo močna in jo je treba nekako omejiti in ravno to je bistvo vseh senčil. Po drugi strani pa senčila pripomorejo tudi h boljšemu spancu, sploh za tiste osebe, ki jih sončna svetloba moti. Kraljevski razred med senčili zasedajo rolete

Rolete so totalna senčila, s katerimi lahko popolnoma zatemnimo prostor, ali pa jih zapremo le delno. Veliko vrst rolet ima pred popolnim zaprtjem med posameznimi plastični lamelami luknjice, tako da lahko na enostaven način v prostoru pričaramo somrak, ki omogoča ravno toliko svetlobe, da še vidimo, kam stopiti v prostoru. Rolete pa so zelo pomembne tudi zaradi odbijanja poletne vročine, ki nam greni življenje. Največkrat (oziroma kar praviloma) so rolete montirane na zunanjo stran okna, kjer lažje in z večjim izkoristkom odbijajo vročino. Tudi same rolete se na soncu močno segrejejo in to v primeru notranje montaže ne bi bilo niti slučajno v redu.

Vrste rolet se razlikujejo glede na širino lamel, njihovo sestavo in barvo, zlasti pa glede na sistem vgradnje. Vgradnja rolet namreč zahteva postavitev kasete za shranjevanje. To se lahko postavi v sam okenski okvir, tako da je nevidna, a hkrati je potrebno okvirje oken še pred namestitvijo prilagoditi – povečati. Zato se ta način v glavnem uporablja le za novogradnje, kjer že prej predvidimo vrsto rolet. Drugi način pa predvideva namestitev kasete na zunanjo stran stene, kar je kompatibilno z vsemi vrstami hiš in nekoliko bolj enostavno za montažo.

Za senčenje zunanjih površin pa se uporabljajo tende. Ker so zelo različnih velikosti in oblik, so tende gotovo ena od vrst opreme, ki jih lahko namestimo kamor koli. Tende so v svojem bistvu zložljive platnene strehe ali zastori, ki jih uporabljamo za zunanje prostore – terase, letne vrtove in podobno.