kršitev patenta

Verjetno ste tudi vi eden izmed tistih, ki na določenih področjih prisegajo izključno na določeno blagovno znamko, ki vas je prepričala s svojo kakovostjo, ugledom, videzom ali pa čem drugim. Običajno gre za izdelke ali storitve, ki jih pod tem istim imenom ali znakom ne sme uporabljati nihče drug kot le lastnik blagovne znamke. Če želimo naš izdelek ustrezno zaščitit pred konkurenco, je potrebna registracija blagovne znamke Cena registracije je zgolj nekaj klikov stran od vas.

Od običajnega izdelka do blagovne znamke je kompleksen postopek, ki podjetju prinese ugled, zvestobo in prepoznavnost, zato je tudi finančni vložek velik. Svetovni splet je zato pravi naslov, da preverite, koliko stane registracija blagovne znamke. Cena je odvisna od mnogih dejavnikov, kot je na primer vrsta znamke, trajanje zaščite in od tega ali želite blagovno znamko zaščititi samo za območje Slovenije ali tudi v tujini. 

Kršitev patenta vas lahko stane veliko skrbi

Če se odločimo, da bomo zaščitili svoj izum, je potrebno poskrbeti za njegovo patentiranje. S tem bomo pridobili izključno pravico za njegovo proizvodnjo, prodajo in trženje. Celoten postopek je zelo zapleten, sploh če ne želimo, da ne postane kršitev patenta ena od naših največjih skrbi. Zato je potrebno celotno dokumentacijo skrbno pripraviti in preveriti, če takšen izum morda že ne obstaja, le da vi tega ne veste.

Če pa na drugi strani vi menite, da za vaš izdelek obstaja sum za kršitev patenta, potem je potrebno reagirati trezno in preudarno. Če ne veste, kako bi se tega lotili, vam priporočamo, da poiščete pomoč v izbrani patentni pisarni, v kateri vam bodo ustrezno svetovali. Tovrstne spore v skrajnem primeru rešuje sodišče, zato se je temu, če je le mogoče, pametno izogniti. Patentna pisarna, ki se s kršitvami patenta vsakodnevno ukvarja je zato preizkušena rešitev.