Pri izbiri oken se posvečamo predvsem različnim materialom, saj imamo v vsakem primeru opravka z mnogimi konkretnimi izdelki, med katerimi bomo morali dokončno izbrati. Najprej se torej lotimo primerjave razpoložljivih materialov, med temi vsak prinaša svoje prednosti in slabosti. Poleg lesenih oken med priljubljene izbire sodita še PVC in ALU, obe opciji sta lahko idealna rešitev v določenih primerih.

Aluminijasta okna pogosto srečujemo tam, kjer mora tudi okenski okvir podpirati nekaj teže. Imajo namreč odlično nosilnost in so uporaben gradbeni element. Aluminij je izvrstna izbira za izdelavo oken večjih dimenzij, tako da pridejo v poštev tudi pri opremljanju gospodarskih poslopij, industrijskih stavb in podobnih objektov. Prav tako pa lahko aluminijasta okna seveda uporabimo v bivalnih objektih, saj ponujajo kakovost, zanesljivost in varnost. Res pa je, da so nekoliko dražja, kar je posledica odličnih lastnosti, odraža pa se tudi napredna zasnova profilov in oken. Aluminijasta okna so pogosto zelo napredna, lahko pa so tudi bolj preprosta in imajo tudi nekoliko nižjo ceno.

PVC okna so v mnogih primerih bolj priljubljena, saj so cenejša in širše razpoložljiva. Na voljo imamo res veliko možnosti na tem področju – Salamander okna so na primer priljubljena izbira med tistimi, ki želijo s kakovostnimi okni opremiti svoj dom. Salamander okna že prinašajo glavne odlike, ki jih moramo našteti pri PVC oknih. So cenovno ugodna, hkrati pa kakovostna in izjemno uporabna. Ugodna cena je posledica ugodnega materiala in enostavne izdelave, profile je namreč možno kar ulivati, nadalje pa je dokaj enostavna tudi vgradnja, še posebej če imamo opravka s standardnimi dimenzijami. Salamander okna pa prinašajo tudi napredne profile, ki jih v PVC oknih ni tako težko izdelati – na voljo so zelo napredna okna, ki omogočajo pasivno zračenje, učinkovito uravnavanje temperature, imajo tudi odlično zvočno in toplotno izolacijo … Spekter možnosti je res širok, zato so PVC okna tudi zelo priljubljena.