Prezračevalne naprave

Zdravo bivalno okolje je nekaj k čemur stremimo v našem vsakdanu, saj mora biti zrak, ki ga dihamo, čim bolj čist, svež in zdravju prijazen. Zato je nujno, da poskrbimo za primerno odvajanje nečistoč v zraku, za kar potrebujemo učinkovite prezračevalne naprave. Te bodo poskrbele, da se bo zrak v prostoru zamenjal s svežim zrakom, ob tem pa bomo izgubili čim manj toplote. Z drugimi besedami takšnim prezračevalnim napravam pravimo rekuperatorji.

Da bo delovanje prezračevalne naprave čim bolj učinkovito, je pomembno, kakšno bomo izbrali in kam jo bomo postavili. Trenutno je v ponudbi mnogo prezračevalnih naprav različnih blagovnih znamk, moči in tehnologij, zato je odločitev marsikomu, ki se na to nič ne spozna, zelo težka. Zato je najbolje, da s pomočjo spleta poiščete izbranega ponudnika prezračevalnih sistemov z dolgoletno tradicijo, ki so specialisti na svojem področju in uporabljajo vrhunske prezračevalne naprave.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo so najboljša rešitev v sodobni gradnji

Sodobne gradnje in izolativni materiali so razlog, da so bivalni prostori veliko bolj zatesnjeni kot pa so bili včasih. Res je, da je s tem izguba toplote bistveno manjša, a se na drugi strani pojavijo težave z dovajanjem svežega zraka. Ta je za udobno bivanje, splošno počutje in naše zdravje ključnega pomena. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo oziroma prezračevanje z vračanjem toplote so v dani situaciji najboljša rešitev.

Zanje je značilno, da se dovodni in odvodni zrak izmenjata preko izmenjevalnika toplote, ki se nahaja v prezračevalni napravi, ki ji pravimo tudi rekuperator. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo imajo tako minimalne izgube energije, saj se toplota porabljenega zraka prenese na sveži zrak, ki prihaja iz okolice. Pri prezračevanju z rekuperacijo poleg rekuperatorja potrebujete še ustrezni razvodni sistem od prezračevalne naprave do bivalnih prostorov, za katerega je najbolje, da ga opravijo strokovnjaki na tem področju.