Prevleka

Na kakovost spanca vpliva cela vrsta dejavnikov, ki jih ne moremo imeti vedno povsem pod nadzorom. Pozornost torej namenimo tistim faktorjem, ki jih lahko enostavno nadzorujemo, recimo tudi izbiri posteljnine. Že prevleka za jogi ima lahko pomemben vpliv na to, kako prijetno bomo spali, še bolj pa o kakovosti spanca na dolgi rok odloča preostala posteljnina. Ne pozabimo, da se prav v udobno posteljnino zavijemo, ko se odpravimo spat. Ta oprema ima torej neposreden vpliv na to, kako dobro bomo spali! Čeprav si tega morda ne bi mislili, je morda kakovost našega spanca odvisna prav od tega, kakšne rjuhe in prevleke izbiramo – splača se torej nekaj dodatne pozornosti nameniti izbiri te opreme, če je treba pa za nakup kakovostne posteljnine namenimo tudi nekaj več denarja.

Sama posteljnina sicer ne pritegne vedno toliko pozornosti. Veliko bolj se osredotočamo na drugo opremo, izstopajo predvsem ležišča in vzglavniki. V primerjavi s samim vzglavnikom, ki ima zelo velik vpliv na počutje pri spanju, ima prevleka za vzglavnik na videz neznatno vlogo, a vseeno na svoj način pripomore h kakovosti spanca. Poleg tega imajo takšni dodatki še razne druge vloge, pregrinjalo za posteljo recimo lahko uporabimo za popestritev vizualne podobe spalnice. Vse to je treba upoštevati, ko se odločamo za nakup posteljnine in druge opreme v spalnici.

Prevleka za jogi je pomembna osnova

Seveda se najprej posvetimo osnovnim kosom posteljnine, brez katerih ne bo šlo. Takoj pride na misel prevleka za jogi, saj moramo svoje ležišče prekriti s prijetnejšim in udobnejšim materialom. Prevleka ima pravzaprav več različnih funkcij, v končni fazi pa je pomembno, da nam zagotavlja prijeten in udoben spanec, kar lahko zagotovimo s premišljeno izbiro opreme.

Prevleka za jogi je lahko povsem preprosta in se bo že dobro obnesla pri svoji nalogi. Po drugi strani pa se včasih splača v to opremo investirati nekaj več denarja in se opremiti s posebej udobno in kvalitetno prevleko, ki lahko zagotovi še boljšo izkušnjo. Veliko je tu pomembno od posameznika, v vsakem primeru pa je prevleka za jogi osnova, ki postavlja temelje prijetnega in udobnega spanca. Ne pozabimo na to, da ravno na tej prevleki ležimo, ko se odpravimo spat. S prevleko za jogi smo stalno v stiku, zato v primerjavi z drugimi kosi posteljnine tudi izstopa.

Prevleka za jogi

Na srečo lahko dokaj enostavno zadostimo vsaj osnovnim potrebam na tem področju. Prevleka za jogi naj bo izdelana iz koži prijaznih materialov, ki ne bodo povzročali drgnjenja in praskanja. Priporočljivi so seveda materiali, ki delujejo protialergijsko in proti pršicam. V praksi se sicer pogosto dobro izkaže že preprosta posteljnina iz bombaža, to je ustrezen naravni material, ki je prijazen do kože. Poleg tega bombaž dobro diha in pomaga pri uravnavanju temperature, v poletnih dneh pa ima izredno pomembno vlogo pri odvajanju znoja in zagotavljanju prijetne klime v postelji.

Na voljo bo tudi prevleka za jogi iz drugih materialov oziroma v drugih izvedbah. Tudi te so lahko seveda zelo posrečene, je pa izbira v končni fazi odvisna od uporabnika. Čisto možno je, da bomo zadovoljni že s povsem osnovno prevleko za jogi, a izbrati moramo tisto, ki bo nam najbolj ustrezala.

Rjuhe in druga posteljnina

Razne rjuhe nam omogočajo, da opremo postelje povsem prilagodimo svojim potrebam in željam. Navade na tem področju so pravzaprav zelo raznolike in ravno rjuhe so tiste, ki pomagajo pri oblikovanju idealne kombinacije opreme za prijeten in udoben spanec.

Nekateri ne potrebujejo kakšne posebne opreme in tudi rjuhe jim ne koristijo veliko. Prevleka za jogi lahko že zadošča za udoben spanec, pokrijemo se le še s prešito odejo. Na drugi strani pa nekateri uporabljajo različne rjuhe, s katerimi lahko na postelji dosegamo različne učinke. Moramo pa spet omeniti, da gre za opremo, ki ima neposreden učinek na udobje in počutje pri spanju, saj tudi rjuhe pokrivajo veliko površino, s katero smo stalno v stiku, torej podobno kot prevleka za jogi in prevleka za vzglavnik. To pomeni, da se pri izbiri rjuhe lahko ravnamo po istih načelih, kot smo jih omenili pri prevlekah. S celotnim kompletom posteljnine lahko v domači spalnici dosežemo izvrstne učinke.

Prevleka za jogi in ostala posteljnina v kompletu

Najbolje je kupiti posteljnino v kompletu. A pazimo, da dimenzije ustrezajo tistim, ki jih imajo ležišča in vzglavniki. Prav tako upoštevajmo, da vsebina kompleta verjetno še ne zadošča za popolno opremljanje postelje – navsezadnje uporabljamo tudi kakšne dodatne kose, kot so recimo pregrinjala za posteljo.

Pri opremljanju ležišča pridejo v poštev prevleke, rjuhe, blazine in mnogi drugi kosi opreme.

Prepričamo se torej, da imamo celovit komplet posteljnine, v katerem je že vse, kar potrebujemo za udoben in miren spanec. Po potrebi pa te kose enostavno dokupimo. V končni fazi imamo na ta način veliko nadzora nad svojo izkušnjo v spalnici. Neposredno lahko vplivamo na počutje pri spanju in posledično na kakovost spanca, da ne omenjamo še drugih pomembnih funkcij posteljnine. Navsezadnje na ta način pripomoremo tudi k oblikovanju vizualnega vtisa prostora, kar je navsezadnje pomembno pri vzdrževanju visoke kakovosti bivanja v domačem stanovanju.

Jogi rjuhe so lahko narejene tudi iz toplejših materialov, ki so primernei za zimski čas. Pozimi mora biti tudi naše ležišče toplejše. To velja še posebno v tistih spalnicah, ki jih ljudje ne grejejo, saj jim bi bilo prevroče. V ta namen so proizvajalci posteljnine naredili jogi rjuhe, ki so toplejše od navadnih.

Dekorativne odeje za domače ljubljenčke

Dekorativne odeje za ležišče lahko uporabimo v različne namene. Eden izmed njih je tudi ta, da jo namestimo za ležišče našega domačega ljubljenčka. Če imamo doma psa, mu dekorativno odejo lahko namestimo v boks ali v njegovo ležišče in tako popestrimo ter olepšamo tudi njegov prostor.

Dekorativne odeje so idealne tudi za tiste, ki so nam bolj pri srcu mačke. Mačke so posebne domače živali, saj potrebujejo svoj mir in nočejo, da bi jih neprestano crkljali ter vznemirjali. Potrebujejo pa izredno udobno ležišče. Z mehko dekorativno odejo lahko postane njihovo ležišče barvno pestro in udobno.

Dekorativne odeje lahko položimo tudi na mrzla tla in tako bo naš domači ljubljenček imel mehko, udobno ter toplo ležišče tudi na tleh naše dnevne sobe. Kadar bomo dobili goste, se tako ne bomo potrebovali sekirati, kje bo medtem ležala naša domača žival.