Visokotlačna pištola

Čiščenje domačega gospodinjstva je pogosto rutina, ki skozi čas postaja vse bolj neučinkovita. Seveda je redno čiščenje odlična preventiva pred nastankom trdovratnejših madežev, a higienski standard bo neizbežno padel, če se vsaj občasno ne posvetimo premisleku o praksah čiščenja. Pri tem je smiselno premisliti tudi o pripomočkih, ki jih uporabljamo za čiščenje – ti so morda potrebni nadgradnje.

Za čiščenje doma običajno ne uporabljamo kakšnih posebej kompleksnih naprav, zato ni težav z vzdrževanjem teh. Vseeno pa so nekateri pripomočki nepogrešljivi. Za notranjost doma pogosto uporabljamo parni čistilec tal ali drug parni čistilec, saj je možno z močjo vodne pare učinkovito očistiti mnoge domače površine. Parni čistilec tal je seveda posebej učinkovit pri čiščenju tal, predvsem ploščic in drugih trdnih pohodnih površin. Parni sesalnik ali ročni čistilnik pa se lahko brez težav uporablja za čiščenje sedežne garniture, pohištva, zaves in drugih površin. Pogosto parni čistilec tal vključuje tudi te funkcije oziroma je čistilec tudi v drugih ozirih vsestranski.

Okolica hiše je kot nalašč za uporabo visokotlačnega čistilca. Pri tem je treba paziti na to, da je v kompletu opreme tudi prava visokotlačna pištola. Čisto lahko se namreč zgodi, da bo neprimerna visokotlačna pištola glavni krivec za nezadovoljstvo s čistilcem. Seveda pa bo za učinkovito odpravljanje trdovratnih madežev na dvorišču in drugje okoli hiše potrebna tudi zbirka drugih odlik visokotlačne naprave. Za domačo uporabo je sicer povsem zadosten že osnovni čistilec in univerzalna visokotlačna pištola, je pa možno, da se tudi doma redno soočamo s kakšnim posebej trdovratnimi madeži, ki zahtevajo prilagojen pristop. V takšnem primeru bo morda pomagala bolj primerna visokotlačna pištola, lahko pa da bo edina rešitev zmogljivejši visokotlačni čistilec ali celo kakšna druga specializirana naprava za čiščenje.

Na voljo so še drugi pripomočki za učinkovito čiščenje doma. Pomislimo recimo na razne sesalce, čistilce oken, pometalce in podobno. Pred izbiro teh je treba pomisliti, ali bodo dejansko koristni glede na naše potrebe.