Zdravstvena zavarovanja pokrivajo različne zobozdravstvene storitve. Brez doplačila smo deležni nujnih zdravljenj in posegov, nekatere storitve pa zahtevajo zgolj minimalno doplačilo. Plačati bo treba le tiste storitve, ki niso nujne, na primer beljenje zob, ali pa nadstandardne dodatke, kot je lahko implantat. Cena za takšne rešitve je odvisna od ponudnika, ni pa krita s strani zavarovanja. A v nekaterih primerih se splača izbrati samoplačniške storitve tudi za tiste posege, ki jih sicer krije zavarovanje – pri tem namreč koristimo različne prednosti.

Kakovost izdelkov in storitev

Čeprav bo recimo za nadstandardni implantat cena nekoliko višja, se v takšne izdelke in storitve splača investirati. Nenazadnje se zanašamo na to, da bo implantat svoje delo zanesljivo opravljal skozi dolga leta, tako da ne moremo sklepati kompromisov. Poleg tega postaja za implantat cena vse bolj dostopna, kar naredi razmerje med ceno in kakovostjo še toliko bolj privlačno. Tisti, ki se odločajo za zahtevnejše in pomembnejše posege, bodo gotovo izbrali zasebnega zobozdravnika.

Dostopnost strokovnjakov

Tako pri zahtevnih kot pri osnovnih posegih je pomembno, da jih opravi dober zobozdravnik. Ljubljana ponuja veliko strokovnjakov, pa tudi drugje je možno najti prave mojstre. Če se zanašamo na zobozdravnike s koncesijo, bomo omejeni le na tiste, ki lahko sprejmejo nove paciente, pa še ti bodo verjetno imeli čakalne dobe in morda tudi neugodno lokacijo. Povsem drugačno izkušnjo lahko ponudi zasebni zobozdravnik – Ljubljana ponuja veliko izbire med strokovnjaki, ki so locirani v relativni bližini, predvsem pa imajo čas in lahko oblikujejo ugoden urnik. Tudi pri čisto osnovnih posegih so lahko te prednosti odločilne, saj marsikdo ne želi čakati na storitve in ne more svojega vsakdana planirati okoli tega, kdaj bo dostopen njegov zobozdravnik. Ljubljana je s široko ponudbo zelo prijazna do tistih, ki iščejo zanesljivega zasebnega zobozdravnika, a tudi drugod je možno najti pravega strokovnjaka.