parketi

Parket je talna obloga z tradicijo, saj se uporablja že stoletja, verjetno tisočletja. Ljudje so že v časih gradili hiše in na tla polagali talne obloge, v večini je bil to les. Danes pa poznamo posebni poklic, za take storitve, to je seveda parketarstvo.

Parketi so popularni tudi danes, razlika je samo v tem, da imamo danes veliko več vrst paketov na trgu. Razlikujejo se glede na vrsto, poznamo oljeni parket, lakirani parket, gotovi parket, klasični parket in tako naprej. Tako kot se razlikujejo tudi v materialu iz katerega so narejeni. Torej narejeni  so iz različnih vrst lesa, govorimo o parketu, ki je pridobljen iz lesa bukve, lahko hrasta in tako naprej. 

Torej danes obstaja veliko različnih vrst parketov. Vsi parketi pa so znani po tem, da niso ravno poceni, niso ravno ugodna talna obloga. Ampak v kolikor parket pravilno vzdržujete, torej ga redno oljite, lakirate ali pa samo pomivate, potem vam vaš parket lahko preživi več generacij. 

Polaganje parketa ni tako zelo zahtevno

Pri polaganju paketa morate vedeti le nekaj osnovnih stvari, prva je zagotovo ta, da obstaja več načinov polaganja parketa. Seveda so največji mojstri v polaganju parketa seveda tisti, ki so za to izšolani, vendar polaganje parketa ni pretežko za vsakega izmed vas. Vendar v kolikor želite privarčevati nekaj denarja, po tem se zagotovo lahko tega naučite sami. Verjetno vam bo vzelo nekaj več časa, vendar boste zagotovo prihranili, kar nekaj denarja. 

Druga stvar, ki jo morate vedeti, je ta, da boste potrebovali veliko potrpljenja in natančnosti. Mogoče boste potrebovali nekoga, ki vam bo pokazal, na kaj biti pozorni in česa se izogibati. 

Torej v primeru, da iščeta pravo talno oblogo za vaše stanovanje, potem si zagotovo oglejte parket. Je nekoliko dražji od ostalih talnih oblog, ampak lahko privarčujete pri polaganju, saj polaganje paketa ni tako zelo zahtevno.