orodje

Pri delu z lesom imamo neomejene možnosti, oblikujemo lahko raznovrstne uporabne ali dekorativne izdelke, a dober rezultat lahko pričakujemo le, če imamo na razpolago ustrezno orodje. Za obdelavo lesa potrebujemo kar nekaj kosov opreme, odvisno seveda od tega, s kakšnimi nalogami se ukvarjamo. Oprema je v veliki meri večnamenska in se lahko dobro obnese pri različnih nalogah, ki vključujejo obdelavo lesa. Tako v prav vsaki delavnici najdemo kakšno žago, za obdelavo končnega izdelka pa potrebujemo še tračni brusilnik ali kakšno drugo orodje za površinsko obdelavo. Že z dobro žago in brusilnikom lahko dosežemo odlične rezultate, če se lotevamo izdelave kakšnih grobih elementov ali če smo se pripravljeni delu povsem posvetiti. Za še boljši rezultat in predvsem za večji razpon možnosti pri delu z lesom, pa se splača izbrati tudi prilagojeno opremo, ki nam omogoča opravljanje posameznih nalog pri zahtevnejših projektih.

Poleg tega pride seveda v poštev splošno orodje, ki ga moramo imeti v vsaki delavnici. Pri delu z lesom bomo nujno potrebovali meter in svinčnik, kar je treba imeti vedno pri roki. Za samo obdelavo in oblikovanje lesa poskrbijo različne žage, pri sestavljanju lesenih izdelkov pa potrebujemo še vrtalnik in vijačnik. Izbira opreme je v neki meri odvisna od izdelkov, ki jih izdelujemo, a kar nekaj pripomočkov je takšnih, ki so splošno uporabni in jih moramo tako ali tako imeti v delavnici. Ravno pri tisti opremi, ki je za delo z lesom najbolj uporabna, je pametno zelo premišljeno izbrati izdelke, ki jih bomo uporabljali.

 

Dobro orodje nam močno pomaga pri obdelavi lesa

Vsestranska tračna žaga za domače projekte

Ena izmed najbolj vsestranskih naprav v domači delavnici je gotovo tračna žaga, ki nam odpira mnoge možnosti pri obdelavi lesa. Tračna žaga je zelo uporabna pri praktično vsakem projektu, ki vključuje obdelavo lesa, še posebej pa pri rezanju desk in pripravi grobih lesenih elementov. Gre za elegantno in prilagodljivo žago, s katero bomo pri delu zelo zadovoljni – ne prepriča torej le z zmogljivostjo in funkcionalnostjo, temveč tudi z drugimi prednostmi, ki jih pri delu v domači delavnici morda še bolj cenimo.

Tračna žaga ima statično rezilo, ki omogoča varno in zanesljivo rezanje lesa. Takšna rešitev je idealna tudi za tiste, ki bi radi zelo natančno oblikovali lesene elemente, čeprav si tega sprva morda ne bi mislili. S tem, da ima tračna žaga statično rezilo, imamo povsem proste roke pri usmerjanju lesa in rezanju v poljubnih oblikah. Najbolj enostavno bo seveda rezanje v ravnih linijah, imamo pa bistveno več svobode pri rezanju krivulj, česar recimo namizna krožna žaga sploh ne omogoča. Ravno zato je tračna žaga pri domačih projektih tako uporabna, lahko jo s pridom izkoristimo pri praktično vsakem opravilu, tudi če imamo opravka z zapletenimi oblikami izrezov. Kakovostna žaga bo pri tem zelo zanesljiva, navdušila pa bo z natančnim izrezom in prijetno izkušnjo pri uporabi.

S temi odlikami je tračna žaga idealna izbira za zahtevnejše domače mojstre, ki potrebujejo zanesljivo orodje za precizno delo. V poštev pride tako v delavnicah, kjer se večinoma ukvarjamo z rezanjem grobih gradbenih elementov in drugih lesenih izdelkov, kot tudi tam, kjer na ta način oblikujemo umetelne lesene izdelke v končni obliki. Tračna žaga je na voljo v različnih izvedbah, običajno je to namizna žaga, možno pa je dobiti tudi ročne izvedbe, ki se pri uporabi obnašajo nekoliko drugače.

Tračna žaga ni edina možnost za enostavno žaganje lesa

Priljubljene so seveda tudi druge vrste žag. V domači delavnici se pogosto pojavlja namizna krožna žaga, ki je zelo zmogljiva in prav tako vsestranska za žaganje lesenih elementov. Posebej dobro se izkaže pri hitrem žaganju kakšnih lesenih polizdelkov in gradbenih elementov. Ne ponuja sicer toliko natančnosti kot tračna žaga, lahko pa takšna namizna žaga v nekaterih primerih ponudi boljšo uporabniško izkušnjo, delo pa opravimo lažje in hitreje. Namizna krožna žaga je priljubljena izbira tistih, ki se pogosto srečujejo z rezanjem lesa, pri tem pa si želijo delo kar se da poenostaviti.

Med raznovrstnimi žagami imamo še kar nekaj izbire. Orodje na tem področju je lahko precej vsestransko, hitro pa najdemo v ponudbi tudi žage, ki so močno prilagojene kakšnim posebnim namenom. Pri delu z lesom želimo imeti vedno kar se da proste roke, vedno pa se moramo opremiti z napravami, ki v kar največji meri odgovarjajo zahtevam specifičnega projekta.

Tračna žaga je le ena izmed možnosti, za druge potrebe je treba uporabiti drugo opremo

Drugo orodje za delo z lesom

Pri obdelavi lesa ne pozabimo na drugo orodje, ki ima prav tako pomembno vlogo pri oblikovanju končne izkušnje. Za brezhiben končni izdelek poskrbi tračni brusilnik, lahko pa uporabimo tudi kakšne druge vrste brusilnikov. Na srečo je les material, ki ga brez težav pobrusimo in oblikujemo v prijetno končno obliko, moramo pa imeti za to ustrezno opremo.

Če sestavljamo kakšne kompleksne lesene izdelke, bomo potrebovali vrtalnik in vijačnik. Prav tako bomo morda potrebovali še orodje za končno obdelavo, lakiranje in podobne postopke obdelave. Spet pridemo do opreme, ki je specializirana za kakšne posebne namene, a ravno zato je takšno orodje tudi posebej uporabno.