Nizkotemperaturno ogrevanje

Če za ogrevanje porabimo veliko energije, ne bo težko ogrevati niti velikih in slabo izoliranih prostorov. A tisti, ki bi radi svoja sredstva za ogrevanje čim bolj izkoristili, se bodo gotovo bolj zanimali za alternative, ki omogočajo dober učinek že pri nižji investiciji. To je nizkotemperaturno ogrevanje, kar ne pomeni, da bomo dosegali le nizke temperature, temveč da je možno že pri nižji temperaturi (posledično pri nižji porabi in stroških) doseči udobje in toplino v stanovanju.

Značilen primer nizkotemperaturnega ogrevanja je talno ogrevanje, ki odlično deluje tudi pri nizki temperaturi vode, ki jo vodimo skozi grelne elemente takšnega sistema. Talno ogrevanje ima veliko prednosti, sploh če za primerjavo izberemo klasično radiatorsko ogrevanje, ki večinoma velja za bistveno bolj potratno. Pri talnem gretju imamo grelne elemente razporejene preko cele površine, tako da ne bo prišlo do točkovnega ogrevanja in do neenakomernih temperatur. Ker bomo hkrati ogrevali celoten prostor, bo občutek bistveno bolj prijeten, tudi če je temperatura nekoliko nižja. Radiatorsko ogrevanje dosega zelo visoke temperature, tudi okoli 60 ali 70 stopinj Celzija, a učinkuje le v bližini radiatorjev, kar v primeru slabe postavitve grelnih elementov ne more zagotoviti dobre izkušnje. 

Talno ogrevanje lahko povežemo z zelo učinkovitimi viri energije in tako zagotovimo kar najboljši izkoristek na dolgi rok. Posebej dobro se obnesejo toplotne črpalke – te so v nizkotemperaturnih izvedbah na voljo po relativno ugodnih cenah, poleg tega lahko zanesljivo delujejo preko celega leta, tudi pozimi. Toplotne črpalke lahko sicer uporabimo tudi za radiatorsko ogrevanje, a ne moremo pričakovati istega učinka. Čeprav bomo na dolgi rok še vedno koristili prednosti toplotnih črpalk, bo treba v izhodišču več denarja nameniti visokotemperaturni črpalki, potem pa se bomo soočali tudi z neučinkovitim delovanjem radiatorjev. 

Vsaka situacija seveda zahteva prilagojeno rešitev. Nizkotemperaturno ogrevanje je v mnogih stanovanjih idealna izbira, a to ne velja v vsakem primeru.