Malčki bodo sami že zelo zgodaj izkazali interes za glasbo. Seveda se v tem času še ne ukvarjajo z notami in skladbami, bolj uspešni bodo pri izvabljanju naključnih zvokov iz vseh mogočih predmetov, ki ležijo naokoli. Kot glasbeni instrument bodo uporabljali svoje igrače, pa tudi obutev, jedilni pribor, pisala in druge predmete. Malčki na ta način spoznavajo zanimiv svet glasbe, ki ga lahko še razširimo, če jim ponudimo prava glasbila.

Seveda je treba izbrati ustrezna glasbila glede na starost in interese otroka. Tako recimo električne kitare še ne bodo najboljša izbira za mlajše otroke, ti bodo bolje izkoristili kakšna tolkala in glasbila s tipkami. Takšne instrumente najdemo tudi kot igrače posebej za otroke, medtem ko električne kitare v tej obliki načeloma niso na voljo.

Tudi električne kitare postanejo kmalu zelo zanimive

Otrok ne smemo podcenjevati, saj se zelo hitro učijo in kaj kmalu bodo že pripravljeni tudi na prava glasbila. Otroci lahko zgodaj vstopijo v glasbeno šolo in zanimiva postanejo tudi tista glasbila, ki zahtevajo več truda in znanja za igranje. Tako so tudi električne kitare lahko povsem spodobna izbira za otroke, ki se navdušujejo nad bolj razgibanimi melodijami.

Za začetnike so sicer bolj primerne akustične kitare, ki so lažje za igranje, predvsem pa ne zahtevajo posebne dodatne opreme. Lahko jih igramo kadarkoli in kjerkoli, zato so kot nalašč za tiste, ki na ta način spoznavajo glasbene zakonitosti in pridobivajo izkušnje pri igranju. Z izbiro električne kitare pa se odločimo za nekoliko bolj zahteven instrument, za katerega moramo imeti še nekaj dodatne opreme, pred igranjem pa se moramo na to bolje pripraviti.

V obeh kategorijah sicer dobimo kar dosti ponudbe tudi za začetnike. Tu nam Glasbeni atelje ponuja širok nabor raznovrstnih kitar in vse potrebne dodatne opreme, tako da bodo tudi otroci prišli na svoj račun, če želijo začeti s takšnimi glasbili. Na istem mestu seveda lahko pobrskamo še po drugih glasbilih, ki posebej odgovarjajo nadobudnim malčkom.

glasba

Za začetnike je idealen klavir

Že res, da se bodo otroci samozavestno lotili praktično vsakega glasbila in se ne bodo kaj dosti spraševali o tem, ali so določeni instrumenti res primerni za začetnike ali ne. A s premišljeno izbiro lahko tu dosežemo veliko boljše rezultate, če ustvarjanje glasbe ni le igra. Da bi otroci res uspešno usvajali znanja in veščine pri igranju na glasbila, morajo začeti s pravimi instrumenti.

Zelo posrečena izbira za začetnike je klavir, ki je prav zato tudi zelo priljubljen. Največja prednost je ta, da gre za precej pregledno in enostavno glasbilo, ki v osnovi ne zahteva kakšnih posebnih spretnosti. Preprosto pritisnemo na tipko in iz glasbila izvabimo ustrezen ton. Vedno vemo, kaj pričakovati, poleg tega lahko klavir dobro ponazori mnoge vsebine iz glasbene teorije. Kot nalašč za učenje v praksi, tako bodo otroci že takoj bolj uspešni in bolje pripravljeni.

S klavirjem lahko že dokaj zgodaj samostojno igramo in vadimo, kar je za otroke zelo pomembno. Možno je vaditi na različne načine in se hitro privajati na razne glasbene zakonitosti. S tem je klavir tudi pomemben pripomoček za praktično vse nadobudne glasbenike, tudi tiste, ki želijo igrati na druge instrumente. Je odličen uvod v svet glasbe, zato je lahko kar samoumevna izbira glasbila za otroke

Kakšen klavir izbrati za otroka?

Med glasbili s tipkami imamo kar dosti izbire, vse to so instrumenti, ki so načeloma dokaj dobro prilagojeni mlajšim uporabnikom oziroma začetnikom nasploh. Za majhne otroke imamo seveda na voljo tudi igrače, ki posnemajo delovanje klavirja, že to je lahko dobra izbira.

Za vadbo in igranje doma običajno izbiramo kakšne kompaktne električne klavirje in klaviature. Pravi koncertni klavir za domačo rabo ni primeren, niti ni potreben. Med kompaktnimi in ugodnimi variantami imamo dosti izbire in gotovo bomo uspeli najti pravo rešitev tudi za otroke.

Najbolj praktične so klaviature

Včasih praktično vse instrumente s tipkami med seboj kar enačimo, a v resnici gre seveda za različne instrumente, ki imajo svoje posebnosti. Resda imajo kar nekaj podobnosti in ravno zaradi svoje zasnove in delovanja na tipke ponujajo dober uvod v svet glasbe za začetnike, a pri izbiri glasbila moramo biti bolj pozorni na razlike. Tako se lahko za idealno izbiro izkažejo klaviature, ki predstavljajo alternativo klavirju.

Tisti, ki niso dobro seznanjeni s tovrstnimi glasbili, velike razlike morda ne bodo prepoznali. Zelo verjetno pa je, da se bodo kljub temu odločili za klaviature, če izbirajo glasbilo za otroke. V primerjavi s klavirjem so te namreč bolj kompaktne in primerne za uporabo v domačem okolju, medtem ko so klavirji tudi v prenosni električni izvedbi še vedno nekoliko bolj nerodni. 

Klaviature imajo 61 tipk, tu je razlika v primerjavi s pravimi klavirji, ki imajo 88 tipk, seveda zelo očitna. Posledično so klaviature precej manjše in bolj kompaktne, s tem tudi bolj praktične za domačo uporabo. Lahko so tudi lažje za igranje in učenje, saj se bomo na manjšem razponu tipk bolje znašli. Nasploh gre za glasbilo, ki je zelo dobro prilagojeno domači uporabi, predvsem učenju, zato je kot nalašč tudi za otroke.

Tudi klaviature so lahko precej napredne

V ponudbi dobimo zelo širok nabor različnih glasbil s tipkami, na https://www.glasbeniatelje.com/klaviature so na voljo tako klavirji kot klaviature. Ugotovili bomo, da med posameznimi modeli pravzaprav ni velikih razlik, saj so to lahko precej napredna glasbila. Ponujajo nam mnoge funkcije upravljanja, uravnavamo lahko vse podrobnosti pri predvajanju glasbe, uporabljamo snemanje, spremljavo, različne sloge in imitacije … To so prilagodljive elektronske naprave, ki jih lahko zelo dobro prilagodimo vsaki situaciji.

Čeprav so klaviature manjše in zelo kompaktno zasnovane, pogosto tudi precej poceni, gre za dostojna glasbila, ki ponujajo izvrstno izkušnjo praktično vsakemu otroku in vsem drugim začetnikom.

glasbila

Otroke pogosto najbolj navdušijo tolkala

Medtem ko so klavirji in nasploh glasbila s tipkami idealna izbira za učenje, so lahko veliko bolj atraktivna tolkala, ki zbudijo pozornost mlajših otrok. To so namreč povsem preprosta glasbila, ki pa so zelo zanimiva. Omogočajo ritmično igranje brez kakšnih posebnih naporov, vsaj sprva tu nimamo kakšnih zahtevnih tehnik in nujnega učenja. Ravno zato so med glasbenimi igračami, ki jih izbiramo za mlajše otroke, najbolj priljubljena prav tolkala. Seveda so to lahko še vedno tudi prava glasbila za nadobudne glasbenike, a pri malčkih ciljamo na druge učinke.

Značilen primer so že ropotuljice, s katerimi se zabavajo dojenčki. To so zanimive igrače, ki hitro pritegnejo pozornost. Omogočajo povsem intuitivno uporabo in samostojno raziskovanje zvokov, ki jih je možno iz takšnega pripomočka izvabiti. Kaj kmalu bodo začeli dojenčki tudi na druge načine in z drugimi pripomočki raziskovati bogastvo zvokov in melodij, ki jih lahko ustvarijo. Pogosto so prav tolkala prvi uvod v svet glasbe, tudi če to niso prava glasbila, ki jih ponuja glasbena trgovina.

Nekoliko starejši otroci se seveda lahko posvetijo tudi pravim tolkalom, ki so še bolj zanimiva. Tu najdemo pestro ponudbo različnih instrumentov, med katerimi se bo kar težko odločiti. Prva asociacija so verjetno bobni, a na voljo imamo še celo vrsto drugih opcij. Tu so recimo tudi koncertna tolkala ter kakšni bolj enostavni pripomočki. Najdemo pa v tej kategoriji tudi domiselne instrumente s prav posebnimi učinki, recimo kastanjete. 

Tolkala zanesljivo pritegnejo pozornost otrok, ni pa nujno, da bodo idealno glasbilo zanje. Zahtevajo namreč kar dosti znanja, truda in spretnosti, če želimo usvojiti vsaj osnovne veščine za samostojno igranje. Na prvi pogled izgleda igranje morda enostavno, če gre le za ritmično spremljavo, a za resno igranje so tolkala precej zahtevna.