Časovno stikalo za luč

Zanimivo je, da lahko z umetnimi svetili učinkovito nadomestimo moč sonca pri gojenju rastlin, pravzaprav lahko dosežemo še bistveno boljši učinek, saj imamo nad osvetlitvijo popoln nadzor, torej jo lahko natančno prilagajamo potrebam različnih vrst rastlin. Za najboljše rezultate pa se bo treba seveda opremiti s pravimi pripomočki in pravimi lučmi.

Osvetlitev

Osvetlitev zagotavljajo svetila, ki so dandanes večinoma izdelana iz LED diod. Za resne vrtnarje so na voljo napredni sistemi, na primer SPYDRx Plus, ki združujejo prav vse, kar od osvetlitve pričakujemo. SPYDRx Plus je sistem za osvetlitev grow boxa s prostorom za 4×4 sadik, je pa dovolj prilagodljiv, da bo našel svoje mesto v vseh mogočih konfiguracijah. Lahko se seveda kombinira in pokrije večje površine z uporabo dodanih modulov. Glavno pa je to, da zagotavlja SPYDRx Plus odlično osvetlitev. Z močnimi LED sijalkami učinkovito prekosi tudi moč sonca, zato omogoča tudi gojenje rastlin, ki zahtevajo veliko svetlobe.

SPYDRx Plus je napreden sistem, ki namenjen zahtevnejšim uporabnikom in večjim projektom. Temu so prilagojene vse podrobnosti delovanja sistema, kar izdaja tudi cena.

Upravljanje osvetlitve

Rastline lahko z umetnimi svetili osvetljujemo 24 ur na dan, kar pa ne bo prineslo nobenega pozitivnega učinka. Bolje je vzpostaviti izmenični režim in osvetlitev prilagajati potrebam rastlin. To omogoča časovno stikalo za luč, ki ga je smiselno uporabiti tudi v manj naprednih sistemih osvetlitve. Časovno stikalo za luč v najbolj osnovni različici omogoča nastavitev časovnih razponov delovanja osvetlitve, torej čas delovanja osvetlitve preko dneva. Naprednejši sistemi pa imajo še celo vrsto dodatnih funkcij za zahtevnejše uporabnike. Nenazadnje je možno časovno stikalo za luč povezati s senzorjem svetlobe ter posnemati učinek sonca, možno je imitirati celo učinek osvetlitve, ki ga v nočnem času ustvari luna. Takšni ukrepi se odlično obnesejo, če namenimo upravljanju osvetlitve dovolj časa in pozornosti, seveda pa moramo zelo dobro poznati predvsem potrebe rastlin.