Defibrilatorji

Oprema, ki lahko rešuje življenja, je vsekakor zelo pomembna. Zato verjetno ni tako čudno, da omarice z defibrilatorji srečujemo na mnogih javnih mestih, v raznih ustanovah, tudi v poslovnih prostorih in podobnih okoljih. Gre namreč za življenjsko pomembno opremo, ki lahko naredi veliko razliko. Glede na to, da imamo v Sloveniji več srčnih zastojev vsak dan, je takšna oprema nadvse dobrodošla. A kdo naj opravi nakup? Ta odločitev je še vedno prepuščena samim kupcem, ki nosijo tudi vse stroške in obveznosti pri namestitvi te opreme.

Defibrilatorji so lahko precej dragi, sploh za tiste kupce, ki ne dobijo financiranja iz kakšnih bolje založenih virov. Večinoma so med kupci občine, društva in podjetja, ki si lahko privoščijo kakšnega tisočaka za nakup takšne opreme, a predvsem na podeželju v kakšnih manjših vasicah ni takšnega kupca. Lahko se denar seveda zbere s strani vaščanov, lahko pa se pridobi financiranje pri občini ali kakšni drugi instituciji. A nakup defibrilatorja vključuje tudi še kaj drugega kot samo plačilo. Najprej je treba izbrati pravi izdelek, kar je že lahko problematično. Na voljo imamo namreč kar pestro ponudbo, v kateri najdemo izdelke z bolj ali manj izrazitimi razlikami, v končni fazi pa tudi z različnimi cenami. To pomeni, da izbira ne bo enostavna, tudi če imamo za nakup defibrilatorja že na voljo zadostna finančna sredstva.

Nato pa je pomembno, da napravo namestimo na varno mesto in po možnosti poučimo potencialne uporabnike o pravilni uporabi. Defibrilatorji so praviloma nameščeni na dobro vidno in enostavno dostopno javno mesto, pri tem pa je treba poskrbeti za montažo vse opreme in za ustrezno označitev. Nadalje lahko ponudimo še tečaj uporabe naprave, ki je tudi vedno dobrodošel. Na dolgi rok zahtevajo defibrilatorji nekaj vzdrževanja, še posebej v primeru, da so v uporabi. Tako nakup defibrilatorja pomeni dolgoročno zavezo, ne le enkratnega dejanja.