Kosilnice za vrtno zelenico

Vrtna zelenica predstavlja srce vsakega vrta, zato se jo splača ohraniti lepo. To pa lahko dosežemo le z rednim vzdrževanjem, ki mora potekati skozi rastno sezono. Če pa bi se kdaj odločili za spremembo, je travnata površina zelo primerna za takojšnjo zasaditev novih rastlin brez večjih posegov in truda. Zelenico je med rastno sezono potrebno kositi čim bolj redno, ker se bo el tako lahko primerno zgostila in ostala lepa skozi vso sezono, pa tudi bolje bo prezimila. Spomladi, najbolje kar sredi marca, ko skopni sneg, je treba zelenico skrtačiti ali obdelati z vertikulatorjem, s čimer se odstrani odmrlo travo in hkrati dovede zrak v vrhnjo plast travnih korenin. Nato se zelenico obilno pognoji z mineralnim dušičnim gnojilom. Tako pripravljena zelenica bo hitro začela odganjati, s tem pa bomo preprečili plevelom, da bi se vrinili vmes med travne bilke. Vsekakor pa je treba čim prej začeti z redno košnjo, robove grmičevja pa obdelati s kosilnica na nitko Stihl.

Male vrtne Husqvarna kosilnice so najbolj primerne za košnjo vrtov do 500 kvadratnih metrov. Husqvarna kosilnice so namreč precej močne izdelave. V večini imajo jekleno okovje s plastičnimi deli iz trde plastike, ki zlepa ne popoka. Poleg vrtnih kosilnic pa poznamo tudi Husqvarna kosilnice za drugačne namene. Med njih spadajo kosilnice na nitko, vrtni traktorji ter robotske kosilnice, pri katerih je košnja povsem samodejna in zato zagotavljajo najboljši učinek na izgled trate.

Za grobo košnjo zaraščenih predelov ali robov zelenic, ki jih ne dosežemo z običajno vrtno kosilnico, pa se uporablja kosilnica na nitko Stihl. Taki kosilnici pogosto rečemo tudi motorna kosa, ker je košnja z njo podobna košnji z ročno koso, kakršna se je nekdaj uporabljala skoraj povsod. Kosilnica na nitko Stihl omogoča bistveno bolj udobno delo z manj truda in skrbi.