Vrtavkasta brana

Vrtavkasta brana prinaša kmetu ogromno prednosti

Vrtavkasta brana je odličen pripomoček za vsakega kmeta. Zasnovana je tako, da odlično in hitro opravi svoje delo. Sestavljena je iz centralnega gonila, ki je nameščeno v koritu. To gonilo skrbi, da se kardanska gred ne upogiba preveč. Poleg tega pa nadzoruje tui miren tek naprave. Nato so tu tudi izredno pomembni rotorji, ki skrbijo za optimalno delovanje brane. 

Vrtavkasta brana ima lahko tudi 13 rotorjev, ki so razporejeni v treh metrih delovne površine. Vsak rotor je opremljen z noži, ki poskrbijo, da je zemlja zrahljana in primerna za setev. Običajno so noži izdelani iz mikrolegiranega robnozrnatega borovega jekla, ki je izredno robustno in nudi napravi vso potrebno stabilnost pri delu. 

Vrtavkasta brana ima na vrhu pritrjeno odbojno ploščo, ki poskrbi, da je po obdelavi zemlja primerno poravnana in da ima optimalno strukturo grudic. Dobro pripravljena zemlja je ključna za nadaljevanje vseh obdelovalnih del. Pri boljših vrtavkastih branah lahko tudi reguliramo globino delovanja. Na določene modele lahko priključimo tudi sejalnik, ki nam bo nato omogočil hitro in enostavno setev, kar je pri ogromnih poljih in njivah precej pomembno. 

Kardani obstajajo v različnih velikostih. Kako velik kardan bomo potrebovali je odvisno od naprave, ki jo želimo pritrditi na traktor. Brez kardana ne bomo zmogli upravljati večine zelo pomembnih delovnih strojev, ki so vse bolj pogosto uporabljeni pri obdelovanju zemlje, saj kmetu lajšajo delo. 

Kardani imajo običajno fleksibilno zaščitno kapo, ki se med delom neprestano giblje. Dober kardan se enostavno priklopi na kardansko gred. Imeti mora robustno in ergonomsko oblikovano ohišje, ki se lahko popolnoma prilagodi različnim kmetijskim opravilom. Seveda mora biti vsak kardan izdelan tako, da ga kmet lahko varno uporablja. 

Kardani ne smejo imeti nobenih štrlečih delov, ki bi lahko uporabnika poškodovali. Tudi zaščitna kapa je zaslužna, da se pri odklapljanju ali priklapljanju kardana ne poškodujemo.