platišča za avto

Avto platišča seveda v precejšnji meri poskrbijo za izboljšanje videza vozila. Sodobno zasnovana platišča za pnevmatike pa omogočajo tudi velike prihranke pri sezonski menjavi koles. Ob vsem tem pa seveda nikakor ne smemo spregledati niti vidika varnosti, ki v cestnem prometu igra še kako zelo pomembno vlogo.

Videti je, da so klasična platišča za avto iz jekla vse bolj redek gost na jeklenih konjičkih. Zamenjala so jih namreč bolj lahka platišča. Ta so navadno večja, na njih pa so zapisana bolj ali manj znana imena najrazličnejših blagovnih znamk. Odlično se na primer obnesejo aluminijasta platišča za avto.

Upoštevanje nekaterih zakonitosti pri izbiri avto platišč

Preden posežete po novih avto platiščih, morate seveda upoštevati kar nekaj zakonitosti. V homologacijskem kartončku vozila so namreč jasno zapisane dimenzije za gume in platišča. Proizvajalec vozila jamči, da povsem ustrezajo vozilu.

avto rdeče barve
Platišča za avto lahko njegov izgled pozitivno spremenijo

Če pa bi na svoje vozilo raje namestili druge vrste platišč, posledično pa tudi gume, bo ponovno potrebno opraviti homologacijski postopek. Seveda so v tem primeru lahko vaša nova avto platišča tudi zavrnjena.

Ustreznost avto platišč

Zavedati se je potrebno, da ni vsako platišče ustrezna izbira. Potrebno je temeljito pregledati svoj avtomobil, prešteti, koliko vijakov je privijačenih na kolo. Novo platišče mora torej imeti povsem enako število vijakov. V nasprotnem primeru ga ne boste mogli privijačiti na avtomobil. Prav tako je ključno še razmerje med vijaki. Slednje namreč pove, v kakšni razdalji so od središča kolesa posejane luknje.

Pri izbiri takšne avtomobilske opreme je treba upoštevati tudi ET oznako. Ta je podana v milimetrih. Pomeni razdaljo med sredino platišča do notranje naležne površine oziroma do površine za privijanje.

Prednosti platišč iz lahkih kovin

Avto platišča so lahko narejena iz različnih materialov, na primer iz stisnjenega jekla, ulitih oziroma kovanih zlitih lahkih kovin. Večje prednosti prinašajo takšna platišča, ki so izdelana iz lahkih kovin, na primer aluminijasta platišča.

Prednosti lažjih platišč se prav tako kažejo tudi v njihovi precej manjši masi, po učinkovitejšem pretoku zraka. Slednje pa omogoča precej boljše hlajenje zavor.

Platišča za avto iz jekla

Dandanes ima še vedno kar nekaj avtomobilov nameščena platišča iz jekla. Takšna vrsta namreč velja za cenovno dostopnejša, prav tako so zelo dobro odporna na najrazličnejše udarce. Obenem se jeklo tudi precej lažje popravlja, kar pa je za marsikoga izjemno dobrodošlo. Posledično to pomeni, da jeklena platišča lahko uporabljamo precej dolgo časa.

Sicer pa so jeklena platišča za avto še posebej uporabna in primerna za vožnjo v zimskem času, saj imajo večjo odpornost na vlago ter sol. Ker so tako zelo odporna, so primerna za uporabo na prav vsakem cestišču ter seveda na najrazličnejših podlagah oziroma terenih. Druge ovire in udarci v robnike praviloma samo opraskajo površine omenjenih platišč.

Primerjava med platišči iz jekla in aluminija

Kljub temu da so jeklena platišča še vedno precej pogosta izbira, pa lahko vse pogosteje opažamo tudi platišča, ki so izdelana iz aluminija. Takšna so predvsem primerna za uporabo na športnih vozilih. Za njih velja, da so nadvse lahka in v primerjavi z jeklenimi tudi bistveno lepšega izgleda.

avtomobilska platišča
Kvalitetna platišča za avto so trpežna in lepega izgleda

Ker so alu platišča tako zelo lahka, znižajo maso celotnega vozila. To je zlasti koristno za športna vozila, kjer vozniki avto želijo čim manj obremenjevati z nepotrebno maso. Kljub temu pa so platišča za avto iz aluminija precej manj odporna na rjo, še posebej v zimskih mesecih. Tako jim sol in voda lahko kar hitro prideta do živega.

Seveda ni nič narobe, če je takšna tipska oprema na avtomobilu nameščena tudi pozimi, a jo je potrebno precej pogosteje prati oziroma čistiti. Le na takšen način bomo izdelke lahko čim dlje ohranili v primernem stanju. V primeru poškodb jih je seveda možno hitro popraviti, a je takšna vrsta popravila zagotovo vsaj malenkost dražja v primerjavi s popravilom jeklenega platišča.

Vožnja s poškodovanimi platišči

Ne glede na to, ali ima vaše vozilo nameščena alu ali pa jeklena platišča, je vožnja s poškodovanimi platišči lahko izjemno nevarna oziroma ima nadvse resne posledice. Na takšen način namreč lahko poškodujete ali pa celo uničite pnevmatike. Vožnja z neprimernimi platišči prav tako povzroča zelo neprijetne tresenje krmila vozila, obrabo ležajev ter amortizerjev in nepredvideno obrablja podvozje vozila.

Lahko rečemo, da je torej ravnanje s platišči prav tako preventivno opravilo in ne samo kozmetično.