izdelava mansarde cena

Cena je vsekakor en izmed glavnih dejavnikov, ki usmerjajo odločitve pri adaptaciji podstrešja v stanovanjske prostore. To pa ravno zato, ker so ti projekti običajno dokaj poceni in se lahko po cenah posameznih posegov dobro orientiramo. V končni fazi pa mora biti glavni cilj kakovostna izdelava mansarde, cena pa le informacija o investiciji, ki bo potrebna za maksimalno zadovoljstvo.

V največji meri o končnih stroških adaptacije mansarde seveda odločajo večji posegi, ki jih bo treba pri projektu opraviti. Teh ni veliko, zato lahko tudi največje stroške vnaprej predvidimo. Detajli so sicer močno odvisni od situacije in načrta – v nekaterih primerih so podstrešni prostori že v izhodišču precej dobro pripravljeni za bivanje, v drugih pa sploh ne. Prav tako imajo nekateri zelo skromne načrte in ne predvidevajo kakšnih posebej zahtevnih posegov, drugi pa bi radi podstrešje preuredili v kompletno stanovanje. Od teh in drugih dejavnikov je odvisno, kako zahtevna bo izdelava mansarde, cena pa je s tem seveda neposredno povezana.

Dražji posegi

Med najdražjimi posegi pri adaptaciji mansarde bo verjetno toplotna in zvočna izolacija sten in strehe. Koliko bo dejansko dela s tem, je odvisno od predhodnega stanja – morda je toplotna in zvočna izolacija sten že dobro izdelana od prej, ne moremo pa pričakovati, da ne bo potrebna vsaj dodatna izolacija strehe. Ne pozabimo tudi na to, da bo treba glede na novo namembnost podstrešnih prostorov morda izolirati tudi tla. Tudi če toplotna in zvočna izolacija sten ni potrebna, bo z izolacijo vsaj nekaj dela, posledično tudi stroškov. Dobra novica pa je ta, da gre večinoma kar za suhomontažne posege, ki so opravljeni hitro in poceni.

Drugi večji projekt pa je ureditev napeljav, ki jih bomo potrebovali v novih bivalnih prostorih. Kako zapleteno in drago bo to opravilo, je seveda odvisno od točnih načrtov oziroma želja.