Gradnja lesenih konstrukcij z lepljenimi tramovi

Lepljen les je zanimiv lesni proizvod, ki se čedalje več uporablja v pohištveni industriji. Zlasti tam, kjer je estetika bistvenega pomena, je lepljen les prva izbira sodobnih mizarjev. Kljub temu, da lepljen les največ vidimo v mizarskih izdelkih – mizah, stolih, pultih in vratih, pa je v čedalje večji meri prisoten tudi v gradbeništvu in tesarstvu – pri izdelkih, kot so na primer leseni nadstreški, ostrešja hiš, kolesarnice in druge lesene konstrukcije.

Tesarski izdelki so vsi tisti, pri katerih je les v osnovi bolj grobo obdelan. Tu gre za vse vrste stavbarskega lesa, za podporne tramove, lege, špire in druge sestavne dele ostrešij. Vsekakor pa danes tudi tesarski les večjih dimenzij obdelujemo veliko bolj natančno kot včasih. Sploh zunanji tramovi, ki se jih vidi od zunaj, so danes obdelani s praktično enako zavzetostjo kot mizarski izdelki bolj finih mojstrov. 

Leseni nadstreški so tipični primer uporabe lesenih tramov iz lepljenega lesa. Ker so leseni nadstreški zunaj izpostavljeni vremenskim vplivom, mora biti les, iz katerega so bili narejeni, primerno zaščiten pred njimi. Zato so leseni nadstreški vselej zaščiteni z barvnimi ali prozornimi laki, ki se jih nanosi v več plasteh za še malo boljšo zaščito.

Mnogi leseni nadstreški so danes narejeni iz lesenih tramov iz lepljenega lesa. Lepljen les omogoča, da se tramovi obdelajo veliko bolj natančno, saj je to le v primeru lepljenega lesa tudi smiselno. Masivni tramovi, iz katerih so bili nekoč sestavljeni leseni nadstreški, se sčasoma začnejo zvijati in postanejo razpokani. To sicer ne vpliva na njihovo čvrstost, če so primerno vzdrževani. Če pa nimajo ustreznih premazov, se v razpokah lahko zaredi mrčes. Hkrati razpoke in zviti tramovi ne izgledajo tako estetsko, zato se jih čedalje več nadomešča s tramovi iz lepljenega lesa, ki ostanejo ravni in gladki veliko dlje časa.