Filter trdih delcev

V današnjih dneh je bolj ali manj vsak izmed nas vsakodnevno odvisen od prevoza, saj le tega potrebujemo za službo, ali pa za kakšne druge obveznosti, ki nas v dnevu čakajo in jih moramo opraviti. Tako so osebna vozila tista, ki so postala nekaka obveza in ne več luksuz posameznika. Seveda pa moramo poskrbeti, da naše vozilo pravilno deluje in ga redno vzdržujemo tudi zaradi tega, ker seveda želimo poskrbeti za čistost okolja in pa za svoje zdravje.

Filter trdih delcev ima tako zelo pomembno vlogo v vsakem dizelskem vozilu, le ta namreč skrbi za izločanje samih trdih delcev pri izgorevanju dizelskega goriva. Sami trdi delci pa so tudi zelo škodljivi za ljudi, saj nam lahko povzročijo razvoj pljučnih bolezni, poškodbo srčno-žilnega sistema ter živčnega sistema. Gre torej za zelo pomemben element, ki poskrbi za to, da nismo v zdravstveni nevarnosti in da je okolje čisto.

Filter trdih delcev je torej namenjen temu, da ščiti nas in pa ozračje. Le ta deluje tako, da med počasno vožnjo zbira proizvedene trde delce, ob hitrejši vožnji in višji temperaturi pa ti delci izgorijo.

 

Katalizator pretvarja škodljive izpušne pline v manj škodljive pline

 

Vsako vozilo mora delovati pravilno, saj tako prvo poskrbimo za svojo varnost med vožnjo, kot drugo pa moramo skrbeti tudi za okolje. Avtomobili so namreč lahko velik onesnaževalec okolja, zato je pomembno, da poskrbimo, da bo to čim manjše.

Katalizator je tako naprava za pretvarjanje škodljivih izpušnih plinov, ki nastajajo v motorjih z notranjim zgorevanjem, v manj škodljive pline. Le ta je sestavljen iz nešteto majhnih kovinskih ali keramičnih celic, na katere nanesejo tanek sloj žlahtnih kovin.

Katalizator ima tako pri vsakem vozilu zelo pomembno vlogo, saj pretvarja vse škodljive pline v manj škodljive in le ti posledično manj obremenjujejo okolje.