Epoxy premaz ali samorazlivni tlaki?

Pri izdelavi epoxy tlaka imamo na voljo več možnosti, ki se lahko zelo razlikujejo v svojih lastnostih, seveda pa tudi v ceni in načinu izdelave. Treba je torej dobro poznati svoje potrebe in želje, predvsem pa ne smemo varčevati – epoxy tlaki so izredno učinkoviti pri svoji nalogi, a le, če se odločimo za prave materiale in poskrbimo za profesionalno izdelavo.

Med cenejšimi možnostmi nedvomno izstopa epoxy premaz, ki je priljubljena možnost predvsem med manj zahtevnimi uporabniki. Ne gre za pravi tlak, temveč se premaz nanese na ustrezno podlago, običajno na betonsko ploščo, ki jo nato zaščiti s svojimi lastnostmi. Na ta način tak premaz ponuja dobo zaščito pred kemičnimi obremenitvami, prepreči tudi vpijanje vode v podlago, ne more pa ponuditi popolne zaščite pred večjimi mehanskimi obremenitvami.

Epoxy premaz ima prednost predvsem v tem, da ga je zelo enostavno nanesti, poleg tega je material izredno poceni. Dela se lahko lotimo kar sami, zato je moč tak tlak najti tudi v domačih delavnicah, garažah in drugih prostorih, ki jim bo tovrstna zaščita koristila.

Samorazlivni tlaki zahtevajo nekaj več dela in so tudi nekoliko dražji, a ponujajo več zaščite in boljšo obstojnost na dolgi rok. Gre za priljubljeno izbiro med zahtevnejšimi uporabniki, ki se s premazom ne morejo zadovoljiti. Samorazlivni tlaki niso veliko zahtevnejši za izdelavo in jih lahko tudi izdelamo kar sami, čeprav se v vsakem primeru priporoča profesionalna izdelava, s katero smo lahko prepričani o vrhunskih lastnostih končanega tlaka. Ta opcija je gotovo primernejša za industrijsko okolje oziroma druge bolj obremenjene prostore, medtem ko za domačo rabo epoxy premaz ponuja svoje specifične prednosti in naprednejši tlaki ne morajo upravičiti svoje cene.

Samorazlivni tlaki so zelo priljubljena opcija in jih pogosto srečujemo v zelo raznolikih okoljih. Ponujajo kakovost, ne da bi morali žrtvovati druge lastnosti, pa tudi cena je le malenkost višja.