Dovršena kritina za najboljši učinek

Streha je lahko enostavno zaprta in nima druge funkcije kot te, da ščiti zgradbo pred dejavniki okolja. Pogosto pa uporabimo ravno streho, ki jo lahko opremimo z raznimi dodatnimi elementi in na ta način dosegamo različne učinke. Posebej priljubljeni so svetlobniki, ki se uporabljajo za prepuščanje naravne svetlobe v notranje prostore večjih zgradb. Najboljši učinek bomo dosegli z dobro načrtovano in zelo dovršeno kritino, ki lahko opravlja več nalog hkrati.

Strešna kupola je priljubljena izbira za svetlobnik, saj svoje delo odlično opravlja. Zelo dobro razprši sončne žarke in učinkovito osvetli tudi večji prostor, čeprav ima sama kupola razmeroma majhno površino. Prednost je tudi v tem, da so takšni elementi dokaj ugodni in enostavni za izdelavo – strešna kupola je običajno izdelana iz polikarbonata, ki je znan kot poceni in vsestransko uporaben material. Čeprav je za polikarbonatne plošče montaža enostavnejša, predvsem pa je lažje oblikovati svetlobne trakove, je tudi izdelava kupol dokaj ugodna in lahko ponudi še boljši izkoristek. A vsekakor pride v poštev za polikarbonatne plošče montaža kar neposredno na streho, s tem dobimo svetlobni trak, ki je posebej dobra rešitev za osvetlitev dolgih hodnikov in drugih večjih prostorov, ki nimajo zunanjih sten.

Poleg tega je tudi v mnogih drugih primerih smiselno uporabiti polikarbonatne plošče. Montaža je možna na različne konstrukcije, tako da na ta način brez težav oblikujemo učinkovite kritine. Predvsem velja to za manjše objekte, na primer nadstreške, garaže in podobne zadeve. Strešna kupola ima izrazito funkcijo pri osvetljevanju zaprtih prostorov, medtem ko so lahko polikarbonatne plošče uporabne tudi kot samostojen element pri pokrivanju različnih konstrukcij. V vsakem primeru je treba kritino dobro načrtovati in v kar največji meri izkoristiti prednosti, ki jih ponujajo izbrani materiali. Polikarbonat ima vsekakor privlačno zbirko prednosti – je cenovno ugoden in enostaven za montažo, poleg tega pa dobro prepušča svetlobo in je dokaj zanesljiv