Dimenzije jogi rjuhe in preostale posteljnine

Pri izbiri posteljnine so lahko dimenzije vzrok nekaterih nesporazumov, saj imamo opravka z različnimi merami. Postelje so lahko poljubno oblikovane in so dejansko na voljo v najrazličnejših velikostih, pravzaprav lahko posteljni okvir izdelamo po naročilu, prav tako je možno dobiti različno oblikovana ležišča. A v praksi se seveda uporabljajo nekatere standardne velikosti, ki močno olajšajo iskanje ustrezne opreme. To pa še ne pomeni, da bo naloga enostavna – ločiti moramo predvsem med dimenzijami ležišča in posteljnine.

Dimenzije jogi rjuhe morajo ustrezati dimenzijam ležišča, medtem ko mora preostala posteljnina odgovarjati odeji. Posteljnina se običajno navaja v dimenzijah slednje, tako da posteljninam 200×220 odgovarjajo prešite odeje 200×220. Ležišče bo v tem primeru bistveno manjše, verjetno 200×140 ali 200×160, kar bo tudi dimenzija jogi rjuhe. Prešite odeje 200×220 torej ustrezajo ležiščem manjših dimenzij, kar je smiselno, saj potrebujemo nekoliko večjo odejo, da se lahko udobno zavijemo vanjo. Težava je le v oznakah, saj moramo upoštevati dve različni meri. 

Odločimo se lahko seveda za nekatere univerzalne kose, pravzaprav so prav prešite odeje 200×220 zelo vsestranske in jih lahko uporabimo na različnih posteljah. A te dimenzije moramo uskladiti s posteljnino, tako da se potrebi po usklajevanju še nismo v celoti izognili. Ker pa za odejo potrebujemo le eno prevleko, lahko to enostavno kupimo posebej, preostalo posteljnino pa prilagodimo zgolj velikosti ležišča.

V končni fazi je pomembno predvsem to, da izbrana posteljna oprema ustreza našim željam in potrebam. To ne pomeni, da lahko preprosto zanemarimo vse dimenzije, lahko pa si pri opremljanju privoščimo nekaj več svobode. Prešite odeje 200×220 so dokaj vsestranske, enako pa velja za večino drugih izdelkov. Tudi elastične jogi rjuhe se praviloma dobro prilagajajo ležiščem različnih velikosti, tako da 20 cm odstopanje ni razlog za skrb. Pomembno je to, da se v postelji počutimo udobno in prijetno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *