Implantat

Pri zobozdravniških storitvah se pogosto uporabljajo nekateri izdelki, ki veljajo za zelo drage. To je očitno predvsem pri samoplačniških storitvah, ki niso vključene v zdravstveno zavarovanje. Pa tudi v primeru, da želimo pri storitvah, ki jih zavarovanje sicer krije, uživati nekoliko višji standard. Na voljo imamo namreč kvalitetne izdelke, ki ponujajo še boljši učinek, a jih je treba doplačati. Pri izbiri teh storitev in izdelkov smo pogosto v precepu in se odločamo med opcijami, ki imajo različne cene.

To velja predvsem za izdelke, po katerih je veliko povpraševanja in je posledično tudi ponudba dobro razvita. Gotovo pridejo takoj na misel zobni aparati, ki se zelo pogosto uporabljajo predvsem pri mladostnikih. Zobni aparati so izjemno uporabni in učinkoviti, ponujajo odličen rezultat tudi v primeru kakšnih večjih težav z izraščanjem zob. Seveda pa se uporabljajo tudi kasneje, pri odraslih, ki bi radi preoblikovali položaj svojega zobovja. Zobni aparati niso nujno zelo dragi, pogosto se financirajo iz zdravstvenega zavarovanja, če jih moramo doplačati pa so cene relativno ugodne. Razlika je med različnimi aparati, ki pokrivajo širši cenovni razpon – cenovno ugodni zobni aparati ne ponujajo toliko svobode pri izbiri, medtem ko za višjo ceno lahko izbiramo med več opcijami, zelo priljubljeni so recimo nevidni aparati za odrasle.

Podobno velja za zobne vsadke. Implantat je zelo uporaben izdelek pri posegih s področja zobne protetike. Uporablja se za zanesljivo namestitev protetičnih izdelkov, torej pri nadomeščanju manjkajočih ali poškodovanih zob. Implantat je vsestranski in vključen v različne posege, tudi obsežnejše rekonstrukcije. Tako cena ni vezana le na sam implantat, temveč moramo upoštevati tudi spremljevalne storitve in izdelke. Vsekakor pa lahko dobimo zelo ugodne ponudbe, če smo pripravljeni pobrskati po cenah različnih ponudnikov. Nekateri imajo vsadke celo v akciji, tam lahko pričakujemo ceno okoli 400 evrov za posamezen implantat, seveda pa moramo v vsakem primeru pomisliti še na preostale stroške.