servis

Morda si mislimo, da nam avtomehanična delavnica priskoči na pomoč samo takrat, ko se srečujemo s kakšnimi večjimi težavami, recimo če se znajdemo v kakšni nesreči ali se nam pri trku v drugih okoliščinah poškoduje avtomobil. Takšne situacije seveda zahtevajo profesionalno pomoč, a so na srečo precej redke. Veliko bolj verjetno je, da bomo servis obiskali v iskanju kakšnih manj obsežnih storitev, recimo kakšnih preprostih ličarskih popravil. Pogosto opravljamo tudi obvezne posege, kot je menjava pnevmatik za zimski čas. Ne pozabimo še na vzdrževalna opravila, na mali in veliki servis ter na druge opravke, ki jih imamo, če želimo zagotoviti brezhibno delovanje avtomobila.

A nato nam avtomehanična delavnica lahko priskoči na pomoč še pri nekaterih drugih opravilih, tudi če nimajo neposredne povezave z delovanjem samega vozila. Bežno smo že omenili nekatere kozmetične storitve, s katerimi svoj avto lepo uredimo, lahko tudi preuredimo njegovo podobo. Prav tako lahko avtomehanična delavnica ponudi storitve za udobno in prijetno potniško kabino. Včasih najdemo na istem mestu možnosti za globinsko čiščenje in dezinfekcijo vozila, čeprav je to storitev, ki je bolj v domeni čistilnih servisov. Bodo pa serviserji rade volje očistili avtomobilske sisteme, ki nato pripomorejo k bolj prijetni izkušnji za voznika in potnike.

Zelo dobro je treba recimo poskrbeti za klimatsko napravo ter za gretje oziroma nasploh za uravnavanje razmer v notranjosti potniške kabine. Tu imajo veliko vlogo različni avtomobilski sistemi, zato je jasno, da nam lahko pomaga le dobra avtomehanična delavnica, tudi če se odločamo za kakšne razmeroma preproste posege. Čeprav ne gre za lastnosti, ki bi močno vplivale na delovanje vozila ali na varnost vožnje, je zelo pomembno, da je vse v najlepšem redu, saj je prav tako pomembno tudi udobje potnikov. To se bo takoj pokazalo, ko poleti obtičimo v kakšnem dolgem zastoju in na pripekajočem soncu močno računamo na brezhibno delujočo klimo.

Screenshot 2022-02-23 at 14.39.01

Potrebna je tudi dezinfekcija klime v avtu

Pri klimatskih napravah se posvečamo različnih faktorjem, ki odločajo o njihovem delovanju. Ne osredotočamo pa se le na samo delovanje naprave, temveč tudi na končni učinek, ki ga s tem dosežemo. Tako moramo pomisliti še na kakovost zraka, ki ga dobimo v potniško kabino ob prezračevanju na ta način, saj ni nujno, da bo vse v najlepšem redu.

Kaj lahko se zgodi, da bomo ob uporabi klimatske naprave v potniški kabini zavohali neprijetne vonjave in zadihali zatohel zrak, ki priča o slabih razmerah v notranjosti prezračevalnega sistema. Izkaže se, da bo potrebna dezinfekcija klime v avtu, posebno pozornost pa namenjamo tudi zračnim filtrom, ki jih je tako ali tako pametno redno menjati. To so storitve avtoservisa, ki na ta način skrbi tudi za udobje in počutje potnikov, ne le za dobro delovanje vozila. Pomembno je torej, da najdemo pravo ponudbo, ki jo ima na https://www.avtoservis-selan.si/dezinfekcija-avtoklime avtoservis Selan.

Pri mojstrih dobimo zelo prepričljivo ponudbo za dezinfekcijo klime. Pričakujemo lahko, da bo možno cel klimatski sistem zanesljivo očistiti, tako da bomo imeli v avtu res čist in svež zrak. Prezračevalni sistem v vozilu je lahko privlačno pribežališče za razne vsiljivce, predvsem so problematični kakšni mikroskopski paraziti. V klimatski napravi se lahko razvijajo bakterije, virusi, plesni in drugi nepovabljeni gosti, ki kalijo kvaliteto zraka in lahko ogrožajo zdravje in počutje potnikov. Zato se priporoča redna dezinfekcija klime v avtu, da takšna tveganja odpravimo.

Kako poteka dezinfekcija klime v avtu?

Na srečo se lahko dezinfekcija klime v avtu opravi z dokaj enostavnim, hitrim in poceni postopkom. Mehaniki za ta namen uporabljajo napredne naprave, ki omogočajo polnjenje prezračevalnega sistema z dezinfekcijskimi plini. Običajno se uporablja ozon, ki je za ta namen kot nalašč, so pa na voljo tudi druge rešitve. Plin se sprosti skozi prezračevalni sistem, kjer dobro opravi z morebitnimi vsiljivci, nato pa se sprosti v okolje. Za potnike ni škodljiv, dezinfekcija klime v avtu nam prinaša le čist in svež zrak brez neželenih vsiljivcev.

Kakšna bo za dezinfekcijo in polnjenje klime cena?

Tu najdemo različne ponudbe, gotovo pa nas zanima za dezinfekcijo in polnjenje klime cena. Ločiti moramo različne storitve, za katere se lahko odločimo, saj imamo na voljo tako dezinfekcijo kot polnjenje. Obe storitvi sta pogosto v ponudbi v kompletu, kar je lahko posebej ugodna rešitev, lahko pa se opravljata tudi posebej. 

Če želimo ponudbo mehanikov kar najbolje izkoristiti, se vsekakor splača opraviti tako dezinfekcijo kot polnjenje klime, cena bo v tem primeru najbolj ugodna. Podrobnosti glede takšnih storitev in podatek glede cene seveda predstavlja vsak serviser posebej, tako da lahko izbiramo med različnimi možnostmi, če lahko dostopamo do različnih serviserjev. Kar na spletu nam ponudba, ki jo ima avtoservis Selan, razkriva glavne podrobnosti in stroške takšnih storitev.

Pričakovati je, da bo treba za dezinfekcijo in polnjenje klime odšteti nekaj deset evrov. Za kakšnih 30 ali 40 evrov dobimo posamezne storitve, ki so v kompletu lahko še nekoliko cenejše. Včasih pa imamo na izbiro tudi kakšne bolj obsežne pakete, nenazadnje dezinfekcija in polnjenje še ni vse, kar je treba opraviti pri vzdrževanju klimatskega sistema. Zato se splača dobro premisliti o tem, kakšne storitve sploh potrebujemo.

Nenazadnje moramo vedeti tudi to, kako pogosto je treba opravljati dezinfekcijo in polnjenje klime. Cena ne bo tako velik problem, če gre za storitve, ki jih koristimo le redko. Seveda pa je tu težko podati točne nasvete, saj je veliko odvisno od uporabe avtomobila, pa tudi od značilnosti samega klimatskega sistema. Zato je treba imeti dober pregled nad svojim vozilom in redno opravljati osnovne vzdrževalne posege. Vsekakor pa je pametno na dezinfekcijo in polnjenje klime pomisliti pred poletno sezono, sploh če se odpravljamo na dopust v kakšne tople kraje. Posebno pozornost zahtevajo klimatski sistemi avtodomov.

Drugi opravki, ki jih vključuje servis avtomobila

Pri vzdrževanju avtomobila se seveda srečujemo še z mnogimi drugimi opravki. Tudi če se osredotočimo na tiste, ki skrbijo predvsem za udobje in izkušnjo v potniški kabini, bomo naleteli na nekatere pomembne naloge. Pravzaprav bomo imeli morda nekaj dodatnega dela že s klimo.

servis avta

Servis avtomobila se včasih osredotoča prav na klimo

S klimatsko napravo se lahko pojavijo različne težave. Značilen problem je seveda uhajanje plina, ki ga je treba dopolniti s polnjenjem klime, a prav tako pride do drugih problemov, ki jih naslovi servis avtomobila. Včasih so to poškodbe in okvare, čisto možno pa je, da se ob vožnji po razgibanem terenu sname kakšna cev. Klimatski sistem bo treba pregledati in ugotoviti, za kakšne težave gre, a ni nujno, da bodo potrebna zahtevna in draga popravila.

Drugi značilni opravek, ki ga imamo pri vzdrževanju klimatske naprave v avtomobilu, je menjava zračnih filtrov. To je priporočljivo opraviti kar preventivno, filtre redno menjamo, tudi če z njimi nimamo kakšnih težav. S tem seveda vzdržujemo visoko kvaliteto zraka v potniški kabini, preprečujemo nabiranje bakterij in drugih vsiljivcev, torej zagotavljamo prijetno izkušnjo potnikov v svežem okolju.

Že s klimo imamo torej nekaj dela. Ni nujno, da bomo za vse opravke potrebovali servis avtomobila, nekaj lahko opravimo tudi sami doma. Se pa moramo na te opravke pravočasno pripraviti, da sploh vemo, kaj vse nas čaka.

Servis avtomobila je nujen tudi za preventivo

Tu se izkaže velika preventivna vloga, ki jo imajo serviserji. Predvsem izstopata mali in veliki servis, s takšnimi celovitimi pregledi preprečimo neopazno stopnjevanje težav, preden te povzročijo velik problem in stroške. Pa tudi z drugimi storitvami lahko preventivno naslovimo potencialne težave še preden do njih pride.