Motorna kosilnica

Le redki še pomnijo časov, ko smo večino dela okoli hiše postorili kar ročno. Dandanes imamo za vsak opravek na voljo posebne pripomočke, ki nam delo olajšajo. To pa ne pomeni, da se moramo teh naprav tudi poslužiti v prav vsaki situaciji. V nekaterih primerih motorna kosilnica pač ne more tako učinkovito pomagati kot ročno orodje, enako velja za motorne žage in podobne pripomočke.

Ni nujno, da se moramo poslužiti staromodnega orodja – sodobne motorne žage in kosilnice lahko nadomestimo tudi z drugimi sodobnimi pripomočki, ki so morda lažji za uporabo in v dani situaciji tudi bolj učinkoviti. Motorna kosilnica na primer ne more povsem učinkovito pokositi zahtevnega terena, težave se pokažejo na razgibani površini in v kakšnih nedostopnih kotičkih ter pri košenju okoli raznih ovir. Za popolno zelenico je treba to opraviti natančneje, kar omogočajo razni drugi pripomočki – to je lahko kosilnica na nitko oziroma motorna kosa, lahko pa seveda še vedno uporabimo običajno ročno koso. Motorna kosilnica na večji površini seveda prekosi ročno orodje, a v nekaterih situacijah je preprosto neuporabna.

Med motornimi žagami se nekatere izkažejo za zelo vsestranske. To je recimo Stihl MS 391, ki se odlično izkaže v vseh mogočih situacijah. Stihl MS 391 pride prav tako profesionalcem kot domačim uporabnikom, in to za celo vrsto različnih opravil. Nekoliko težje bo najti situacije, v katerih uporaba motorne žage ne pride v poštev, a vseeno se pogosto zgodi, da bo delo hitreje in lažje opravljeno z ročnim orodjem. Čeprav Stihl MS 391 zmore zelo veliko in bomo skušali njene zmogljivosti le zaman nadomestiti z ročnim orodjem, je pri manj zahtevnih opravilih pogosto bolje uporabiti sekiro ali vejnik. To orodje enostavno prenašamo s sabo in je hitro pri roki, medtem ko je motorna žaga bistveno bolj okorna in je ne moremo tako učinkovito uporabiti za razna hitra opravila.